Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o novom porezu: To ne znači kažnjavanje onih koji su uspješni, već pomoć onima koji imaju manje

Zagreb: Održana je 159. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
17.11.2022.
u 09:04

Ono što očekujemo je da se ispitaju sve okolnosti i utvrdi točno o čemu se radi. Pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu i izražavamo potporu Ukrajini u obrani svoga teritorija, kazao je premijer o padu projektila na područje Poljske na granici s Ukrajinom

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je poručio da je uvjeren da će Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata proteći dostojanstveno. Kazao je da Vlada izražava solidarnost s Poljskom nakon eksplozija koje su se dogodile u blizini granice s Ukrajinom, dodajući da se prema sadašnjim indicijama neće aktivirati članak 4 ugovora o Sjevernoatlantskom savezu. Još jednom je dao potporu Ukrajini u obrani svoje zemlje. 

Na početku sjednice obratio se predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Podsjetimo, sutra ćemo obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, to je naš državni blagdan i dan kada izražavamo poštovanje hrvatskim braniteljima čiju žrtvu nikada nećemo zaboraviti, koja je trajno utkana u temelje hrvatske državnosti. Vlada je putem Ministarstva hrvatskih branitelja službeno pripremila komemoraciju koja će, uvjeren sam, biti dostojanstvena. Danas poslijepodne ću posjetiti i Škabrnju. Sutra će veliki dio Vlade biti u Vukovaru, dio će biti u Škabrnju", poručio je Plenković.

"Očekujem da će i brojni građani iz Hrvatske i inozemstva doći u Vukovar ili Škabrnju i  prisjetiti se onih koji su omogućili slobodu, i državu koju danas imamo", kazao je Plenković.

"U ponedjeljak smo usvojili smo proračun za 2023., projekcije za 2024. i 2025. godinu. Ovo je prvi proračun u eurima, prvi koji ćemo provoditi kao članica europodručja i kao članica šengenskog područja u trenucima kada bilježimo najviši investicijski rejting u sve tri agencije", poručio je premijer. 

"Proračun ima tri stupa, prvi je kapacitet za ublažavanje krize, drugi je da očuvamo snagu za gospodarski rast, razvoj i ulaganja i treće da da zadržimo temeljno povezivanje tkiva društva, a to je socijalna kohezija i sigurnost naših građana.", dodao je. 

"Napomenuo bih i izvješće DZS-a, a to da je stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u prosjeku za listopad viša za 13, 2 posto. Mi smo u kontekstu usporedbe s onim državama članicama koje, kao ni mi u ovom trenutku još nisu u europodručju u poziciji gdje imamo najmanju stopu inflacije", dodao je. "Bitno je da nastavimo sa svim mjerama koje imaju antiinflacijski karakter", dodao je.

"U javno savjetovanja uputit ćemo prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit. To znači jedan doprinos solidarnosti u ovom trenutku u hrvatskom društvu. Ovo je kriza i to znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Država je svojim intervencionističkim mjerama napravila ogromne iskorake, dali smo veliku potporu. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila svojevrsni solidarni doprinos radi pravednije podjele tereta krize koja pogađa sve u društvu. Naglašavam, ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego obrnuto, radi se o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno na one koji imaju manje i poanta je da sva sredstva koja se prikupe iskoristimo iduće godine i kanaliziramo ih kao izravnu potporu onima koji su najslabiji u društvu. To je politička filozofija ovoga koraka", kazao je. 

Premijer je zahvalio svima na aktualnom prijepodnevu u Saboru gdje su aktivno odgovarali na pitanja zastupnika. "Mislim da smo još jednom pokazali sve ono što zanima hrvatsku javnost, sve ono što Vlada poduzima u svim sektorima", kazao je. 

"Želim izraziti u ime Vlade solidarnost s Poljskom nakon eksplozije koja se dogodila u blizini granice s Ukrajinom a u jeku velikih raketnih napada Rusije na Ukrajinu. Obavljene su i konzultacije na Sjevernoatlantskom vijeću gdje je bio i hrvatski stalni predstavnik. U ovom trenutku nema indicija da će se aktivirati članak 4 Ugovora o Sjevernoatlantskom savezu. Ono što očekujemo je da se ispitaju sve okolnosti i utvrdi točno o čemu se radi. Pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu i izražavamo potporu Ukrajini u obrani svoga teritorija", kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 10

ZM
zmaček
09:31 17.11.2022.

Novi porez nije tu da smanji razliku između najbogatijih i najsiromašnijih jer to nikad nije bila politika ove vlade u 6 godina. Razlika se samo povećavala. Zakon je tu da usmjeri kretanje novca dalje kroz fiktivne ugovore ili porezne oaze da se ne bi morao oporezivati. Ako jedna tvrtka ima ekstra profit lako ga podijeli s tvrtkom kćeri da niti jedna me mora platiti državi.

DU
Deleted user
09:14 17.11.2022.

Novi zakon o porezu na dobit znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Sad mi je jasno zašto su nam imovinu nacionalizirali, a naših 2000 ha podjelili. Izgleda da isti nemaju želje vratiti ono što su nam legitimno oduzeli.

LU
Lu13
10:00 17.11.2022.

Pa nije baš tako...Ajmo uzeti onima koji rade i dati neradnicima u javnoj upravi,čast iznimkama..Znači tko hoće investirati zaobići će Hrvatsku zbog parazitskih nameta isto kao što je napravila Grčka,Španjolska...pokušala Francuska...Socijalisticki model..drpi ovima koji imaju,kazni onoga koji radi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije