Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA U ZEMLJI

Nacionalni stožer: Imamo 36 novooboljelih, nema preminulih

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Darko Tomas/PIXSELL
1/5
08.05.2020.
u 13:43

U ponedjeljak počinje treća faza popuštanja mjera.

U Hrvatskoj je 36 novooboljelih, ukupan broj popeo se na 2161. Jučer nije bilo preminulih. U bolnici je 194, a na respiratoru je 15.

VIDEO: Konferencija

– Uime stožera i u svoje osobno izražavam duboku sućut obitelji poginulih pilota – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i naveo: - Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ostalo je bez dvojice mladih pilota. Neka im je laka hrvatska zemlja! 

Potom se zahvalio Hrvatskom crvenom križu. 

– S otoka Brača je 22 bolesnika, a na otoku Hvaru imamo jednoga. Neka nam ovo bude lekcija. Moramo čuvati distancu. To je od ključne važnosti – kazao je Beroš. 

Ponovio je kako se treba i dalje držati mjera. 

– Tu se ne radi o popuštanju naših mjera. Jer to nije imalo veze s time. Tamo se nalaze tri epidemiologa. Riječ je o pacijentu koji se vratio iz bolnice i mnogi susjedi i rođaci su ga posjetili. Od njih 36, zaraženo ih je 22 – kazao je Capak. 

Istaknuo je kako je malo potrebno da se situacija preokrene. 

Situacija na Braču

– Nakon ove presice dogovorit ćemo se tko će sve ići u Split. Već je dogovoreno da dvoje epidemiologa iz HZJZ ide u Split. Ne kažemo da trebaju pomoć. A koje će biti mjere? To ćemo dogovoriti kad dobijemo izvještaj – naveo je Capak. 

– Na temelju informacija koje imamo... sve što je bilo u Domu, to smo razriješili, a kad je riječ o ovome što se dogodilo, ne možemo reći jer se još uvijek istražuje. Najveći je broj slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj, no to je i najveća županija poslije Grada Zagreba. Tek kad vidimo što se dogodilo, vidjet ćemo što će biti – kazao je Capak. 

O slučaju se oglasio i ministar zdravstva. 

– Navodno je jučer testiran taj nulti pacijent. Navodno je negativan. Od velike je važnosti spriječiti virus. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi bilo toliko kontakata. Treba se pridržavati tih mjera. Ako ih se ne budemo pridržavali, imat ćemo problema – smatra Beroš. 

– Postoji mogućnost da se Brač stavi u karantenu. Treba vidjeti gdje sve postoje oboljeli i imaju li mogućnost samoizolacije. Ako vidimo da prekid komunikacije pomaže u ovoj situaciji, onda ćemo se odlučiti za to – rekao je Krunoslav Capak. 

Na upit što tamo radi ministrica Vesna Bedeković, rečeno je kako je došlo do novih preporuka za Domove koje će predstaviti. 

– Tijekom ovih nekoliko mjeseci zdravstveni djelatnici dali su sve od sebe i ovim putem ponovo ću im zahvaliti.  Sustav socijalne skrbi također se prilagođava. Nove mjere odnose se na domove i razne korisničke skupine. Mjere su razrađene tako da su razdvojene na datume – 11. svibnja i 18. svibnja. Od 11. svibnja svim korisnicima će biti osigurana dostava namirnica i svih potrepština od njihove obitelji, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena u domovima bit će omogućen, šetnje, boravak u prirodi, odlazak na dječja igrališta i prijam korisnika na žurni smještaj u kriznim situacijama. Od 18. svibnja omogućen će biti prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne osobe, dopušten posjet starim i nemoćnim korisnicima i izlazak starijih osoba iz domova – objasnila je ministrica. 

Istaknula je da će od 18. svibnja socijalna služba primati nove korisnike. 

– Moram naglasiti da je i dalje najvažnije da se pridržavamo mjera jer, ako ih se ne pridržavamo, morat ćemo ih vratiti – ustvrdila je Bedeković

E-propusnice

– Ovo današnje povećanje vezano je za otok Brač i Osijek.. Mi nastavljamo s popuštanjem mjera. Nismo donijeli danas nikakve nove odluke, pratit ćemo situaciju. Ponovit ću ono što je rečeno: popuštanje se ne mora shvatiti kao opuštanje. Ako nam je povoljna situacija ne trebamo misliti da se ne moramo pridržavati svih uvjeta kao što je socijalna distanca jer, da se to primjenjivalo kao na početku, vjerojatno bi danas ton bio drukčiji – smatra Božinović. 

– Već smo nekoliko dana najavljivali da idemo u smjeru liberalizacije. U planu Vlade stoji 11. svibanj kad moramo raspraviti e-Propusnice i to ćemo i učiniti. Ako odlučimo da je potrebno da se one koriste na određenoj lokaciji, to ćemo učiniti. Kao i sve naše odluke, i ova se temelji na epidemiološkoj situaciji. 

Upitan je li moguće da, primjerice Brač bude zatvoren, a da se e-Propusnice ukinu za ostatak Hrvatske, Božinović je kazao: – Sve je na stolu. 

– Ne bi bilo ništa ljepše nego da možemo valorizirati zdravstvene djelatnike – kazao je Beroš i rekao kako će to ovisiti o financijskoj situaciji. 

– U pozadini je i cijela ta situacija vezana uz prijelaz granice, to će se morati propisati od HZJZ-a. To nam pokazuje i slučaj radnika iz Švedske koji je bio pozitivan – istaknuo je Božinović i objasnio kako je u planu olakšavanje onima koji žive na graničnom području. 

Konferenciju možete pratiti na Facebook profilu Večernjeg lista, kao i na portalu.  

Komentara 19

MA
marli
14:30 08.05.2020.

Tko kome ide u goste u ovoj situaciji ??? A kod ovog na Braču došlo 40 ljudi !!!!! Izolirati cijeli otok dok postoji ijedan slučaj korone u Hrvatskoj !

Avatar Krile102
Krile102
14:24 08.05.2020.

Zasto ne pokaznjavaju ove sto su obilazili ovog koji je trebao biti u izolaciji?Za primjer ostalima

DU
Deleted user
14:23 08.05.2020.

Nego što se to događa u Splitu? Oni su uvijek bili posebni. A ništa evo nebi me čudilo da ih odluče ograditi bodljikavom žicom kao novom protu epidemijskom mjerom. Ne gine nam karantena. Opet slučajeva kao prije mjesec dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije