Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Preminule dvije osobe u posljednja 24 sata, a 25 zaraženih. U jednoj županiji stroge mjere za svadbe

Zagreb, 17.07.2020 - Konferencija za medije Stozera civilne zastite RH
Foto: Bruno Konjevic/PIXSELL
20.07.2020.
u 14:02

Do sada najveći broj slučajeva zabilježen je u gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Osječko-baranjskoj.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 25 novih slučajeva koronavirusa, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera.  Broj trenutačno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1150, od toga je 147 osoba na bolničkom liječenju. 

– Na respiratoru je devet osoba, kao što je to bilo jučer, i tu nema promjene – kazao je ministar Vili Beroš i naveo: – Od jučer su preminule dvije ženske osobe iz Pule. Jedna je 1941. godište, a druga 1939. Nisu bile na respiratoru. Imale su zdravstvenih problema.  

U protekla 24 sata testirano je 1028 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4370 osoba, a od zaraze se oporavila 3101 osoba. Do sada su ukupno testirane 104.132 osobe. 

Na konferenciji je objavljeno da je Stožer donio odluku prema kojoj će na području Vukovarsko-srijemske županije vjenčanja biti organizirana u sklopu najužih članova obitelji. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da su slične mjere bile i ranije te da je ova mjera donesena prema traženju lokalnog stožera. Mjera će trajati 15 dana. 

– Ozbiljno razmišljamo o odluci ograničenja takvih okupljanja. Međutim, tu odluku još nismo donijeli. Ta tema bit će na dnevnom redu na sastanku stožera u srijedu – kazao je  Capak. 

Upitan o padu broja zaraženih, kazao je da su nove mjere uvedene prije sedam dana i da vjeruju da su utjecale na pad broja oboljelih. 

Komentirao je i nezadovoljstvo hrvatske glazbene industrije s dosadašnjim preporukama. 

– Mi smo već objavili da smo imali sastanak s ministricom kulture i s predstavnicima glazbene industrije. Bili su široki razgovori o tome kako da im pomognemo. Došli smo do zaključka da treba promijeniti preporuke koje se odnose na koncerte. Omogućit ćemo im prijavu gostiju elektronski, da se prijave kad kupuju karte, jer se mora raditi popis posjetitelja kada ih je više od sto – kazao je i najavio da će uskoro biti objavljene nove preporuke. 

Komentirao je i činjenicu da je Litva stavila Hrvatsku na crvenu listu zbog čega Hrvati ne mogu u Litvu, a njihovi državljani koji se vraćaju iz Hrvatske moraju u dvotjednu samoizolaciju. 

– Prije mjesec dana Europska komisija dala je preporuku o otvaranju granica. Neke zemlje uvele su strože mjere, neke blaže. Moguće je da nas je Litva stavljala na crvenu listu jer smo imali veće brojke od onih koje oni imaju kao kriterij. No očekujemo da će brojke padati zbog čega bi se to trebalo srediti – kazao je Capak. 

PCR testovi

HZJZ u petak je odobrio nove cijene PCR testova. No, koliko znam, odluka mora biti objavljena u Narodnim novinama. To bi trebalo biti u srijedu – kazao je Beroš. 

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak kazao je da ozbiljno razmatraju da ograniče radno vrijeme noćnih klubova kao što je to učinio Stožer civilne zaštite Istarske županije. Očekuje da će to biti jedna od tema na sastanku Stožera u srijedu. 

Na pitanje jesu li dobili zahtjeve za preporukama u vezi s održavanjem hodočašća, Capak je rekao sljedeće: – Hodočašća su na otvorenom prostoru, što nama olakšava posao. Mi dajemo konkretno preporuke od događaja do događaja. Stoga, ako od nas traže preporuke, napravit ćemo ih vezano za taj događaj. 

Na pitanje koliko je od provedenih testova plaćeno privatnim novcem, a koliko je išlo preko HZZO-a, rečeno je kako je četiri posto testova na koronavirus plaćeno privatnim novcem, a 96 posto išlo je preko HZZO-a. 

Upitan o tome je li hrvatski model sada kao i švedski, ravnatelj HZJZ-a odlučno je to opovrgnuo. 

– Mi smo daleko od švedskog modela. Oni nikad nisu ni zatvarali. Naš model s njim se ne može uspoređivati. Mi smo zatvorili, potom smo liberalizirali nakon što smo brojeve gotovo doveli do nule – objasnio je Capak. 

 

 

Komentara 24

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
14:17 20.07.2020.

Dnevno 120 novooboljelih i 100 izlječenih. Umrlih 2 u tri tjedna, uglavno preko 115 godina starosti...

DU
Deleted user
14:17 20.07.2020.

Bravo za našu ekipu i za naš Stožer! Prekrasne vijesti!

MA
marlo
16:25 20.07.2020.

Je li proljev još uvijek glavni simptom ove ljetne varijante virusa? Molim nadležna tijela da se izjasne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije