Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković o dokapitalizaciji HEP-u: Bit će omogućeno normalno funkcioniranje, a i investicije

Premijer Plenković na sjednici Vlade o slučaju Hrvata uhićenih u Zambiji
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.03.2023.
u 12:32

U subotu će nastupiti četvrti paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura. Vlada s pomoću državnog intervencionizma čuva koheziju hrvatskog društva, kazao je

Vlada je donijela odluku o davanju dioničarskog kredita Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od 400 milijuna eura i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković kazao je da je SAD-om dogovorena potpora kroz financiranje stranih oružanih snaga, u iznosu od 140 milijuna dolara koji su dodijeljeni Hrvatskoj.

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković.

"U subotu će nastupiti četvrti paket mjera", kazao je premijer. "Ovaj paket vrijedan je 1,7 milijardi eura, Vlada s pomoću državnog intervencionizma čuva koheziju hrvatskog društva", kazao je. 

"Dio je paketa i davanje dioničarskog zajma HEP-u, u iznosu od 400 milijuna eura kao prvog koraka podrške nacionalnoj kompaniji i njezinu funkcioniranju. Drugi dio je proces dokapitalizacije koji ide usporedno s ovim procesom, ukupni paket je 900 milijuna eura. Bit će omogućeno normalno funkcioniranje HEP-a, a imat će i sredstava za investicije koje su potrebne u kontekstu energetske tranzicije", kazao je Plenković. 

"Od nedjelje je Hrvatska u punom schengenskom režimu, on se primjenjuje i u zračnim lukama i sve je prošlo u najboljem redu”, kazao je premijer.

"Spomenut ću da smo sa SAD-om dogovorili potporu kroz financiranje stranih oružanih snaga, u iznosu od 140 milijuna dolara koji su dodijeljeni Hrvatskoj. Na taj način nastavljamo partnersku suradnju s SAD-om i ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne i obrambene suradnje koju imamo sa SAD-om. Ministarstvo obrane nastavit će operativne razgovore", kazao je Plenković. 

"Ovih 140 milijuna dolara nastavlja se na u prošlosti već akumuliranih ukupno 800 milijuna dolara koje smo dobili, a kada povežemo i ukidanje viza, Global Entry, izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja i ovu vojnu pomoć za modernizaciju naših vojnih snaga, možemo reći da se odnosi sa SAD-om kontinuirano unapređuju", dodao je.

"Bili smo u Sloveniji, teme su bile suradnja u području prometa, energetike, migracija, rješavanje pitanja koje imamo s našim ribarima, razgraničenje", kazao je premijer.

Napomenuo je da je Vlada na telefonskoj sjenici donijela odluku o novim cijenama naftnih derivata, i da su ovoga puta jeftiniji i benzin i dizel i plavi dizel.

Plenković se osvrnuo i na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

"Vlada je u proteklih šest i pol godina mandata kontinuirano povećavala naknade za osobe s invaliditetom, za roditelje djece s poteškoćama, i za roditelje njegovatelje, a izmjene ovog Zakona u najkraćem smislu nose sljedeće: Trenutačno se za ovu materiju izdvaja oko 20 milijuna eura za 4 tisuće korisnika. Usvajanjem ovog Zakona idemo s 4 tisuće na 14 tisuća i sto korisnika, a 20 milijuna eura narast će na 156 milijuna eura, čime se proširuje i opseg i prava sredstva koja će se izdvajati za osobnu asistenciju", kazao je premijer. "Ovo je dugoočekivana i velika reforma koja se radi u partnerstvu s nizom udruga i želim ponoviti da je golema većina udruga zadovoljna", kazao je.

Dotaknuo se i eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave dodajući da se radi u partnerstvu sa svim dionicima u obrazovnom sustavu. Očekujemo jako dobar odaziv i ministar Fuchs predstavlja ovaj projekt svim županijama. Očekujem da će sve skupa biti jako dobro primljeno", dodao je.

Ukupno 900 milijuna eura za HEP

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dodao je da vlada današnjim potezom omogućuje da građani i dalje imaju jednu od najnižih cijena struje u EU, gospodarstvu osigurava dobar input, a HEP-u normalno poslovanje.  HEP-u su potrebna financijska sredstva zbog pretrpljenih gubitaka proizašlih iz provođenja odredbi iz paketa mjera Vlade Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na primjenu Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donesenih radi pomoći građanima i ostalim ugroženim kupcima energije u procijenjenom iznosu do 900 milijuna eura.

Zbog toga je Vlada, s ciljem osiguranja nužne stabilizacije poslovanja, HEP-u odobrila dioničarski zajam od 400 milijuna eura, koji će mu dati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Zajam će se isplatiti u dvije tranše: iznos od 265 milijuna eura isplatit će se po potpisivanju ugovora, a iznos od 135 milijuna eura isplatit će se najkasnije u srpnju ove godine. Kamatna stopa jest 4,5 posto godišnje.

Zajam će se otplatiti jednokratno i dospijeva u cijelosti na naplatu 24 mjeseca od dana korištenja druge tranše. Može se otplatiti pretvorbom iznosa dospjele glavnice u temeljni kapital, ulogom u pravima. HEP se obvezuje odmah po potpisivanju ugovora predati Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja instrumente osiguranja plaćanja: šest bianco akceptiranih vlastitih mjenica i jednu zadužnicu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nakon davanja dioničarskog zajma o tome će obavijestiti Europsku komisiju. Dodatno, kako je rečeno, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će poduzeti sve potrebne aktivnosti s namjerom dokapitalizacije tj. povećanja HEP-ova temeljnog kapitala u ukupnoj vrijednosti do 900 milijuna eura. U ukupnu vrijednost dokapitalizacije obuhvaćen je i iznos od 400 milijuna eura koji se daje dioničarskim zajmom.

Vlada je u četvrtak izmijenila i dvije odluke o državnim jamstvima za kredite HEP-u. Ministar Filipović podsjetio je da je Vlada prošle godine odobrila HEP-u uzimanje kredita od 400 milijuna eura kako bi se napunilo podzemno skladište plina u Okoliju te kredit od 600 milijuna eura kako bi se osigurala opskrba energentima. Današnjim odlukama prolongira se vraćanje tih kredita za 24 mjeseca.

Novi zakon o mirnom rješavanju sporova

Radi poticanja građana na mirno rješenje sporova Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o mirnom rješavanju sporova kojim je predviđeno osnivanje Centra za mirno rješavanje spora sa sjedištem u Zagrebu.

Novi se zakon predlaže radi osiguranja veće dostupnosti mirnog rješavanja sporova, ubrzanja postupaka i rasterećenja sudova za one predmete u kojima je moguće spor riješiti mirnim putem.

Medijacija kao postupak za stranke ima nekoliko prednosti jer je dobrovoljna, brža i jeftinija, a stranke u postupku u bilo kojem trenutku imaju mogućnosti prekinuti postupak i spor riješiti na sudu, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Uz Centar za mirno rješavanje uspostavlja se i Registar medijatora i institucija za medijaciju koji će biti javno dostupni u elektroničkom obliku.

"Zakon o mirnom rješavanju sporova jedan je od indikatora Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji se donosi radi unapređenja sustava mirnog rješavanja sporova u Hrvatskoj", istaknuo je Malenica.

Novi zakon, ocijenio je, unaprijedit će sustav mirnog rješavanja sporova kroz uspostavu snažnije kontrole izmiritelja, dodatne unificirane edukacije i veću dostupnost mirnog rješavanja sporova odnosno medijacije. Novim zakonom usmjeravat će se stranke da sklope nagodbu prije podnošenja tužbe radi naknade štete te će sudovi kod pokretanja parnica uputiti stranke da u roku od 15 dana sudjeluju na informativnom sastanku o medijaciji.

Sudovi će tijekom cijelog postupka moći uputiti stranke da spor pokušaju riješiti mirnim putem.

Saboru je Vlada uputila i prijedlog zakona o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći kojim se nacionalni zakonodavni okvir usklađuje s međunarodnim dokumentima, smjernicama i ciljevima, ponajprije Europske unije i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) .

Aktualiziraju se temeljni pojmovi i načela s obzirom na činjenicu da je Hrvatska u međuvremenu prešla iz kategorije primatelja službene razvojne pomoći u kategoriju pružatelja pomoći te je postala država članica EU.

Video: Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:18 30.03.2023.

hep financira izbornu kampanju, struju plaćamo bitno ispod tržišne cijene, da bi vlast ostala vlast, zato je dobro imati državne firme, šteta što su inu dali mađarima

ST
sttipe
14:17 30.03.2023.

HEP, i VODE, MORAJU ostati 100% naši!! To su strateške firme, takve firme NI JEDNA DRŽAVA NA SVITU, NE PRODAJE!!! Niti 1% dionica, niti hrvatskim ljudima, jer će iste brzo jamit strani kapital, a onda nema budućnosti ni državi ni narodu!!! Ako ne mogu voditi takve firme bez prodaja istih, nek raspišu izbore i nek se maknu!! Prodaja takvih firmi je čin veleizdaje!!! I jasan pokazatelj za koga radi ekipa friških Kvis.inga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije