Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković: 'Donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata'

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio popuštanje mjera
Goran Stanzl/PIXSELL
03.06.2022.
u 12:54

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade, podsjećaju iz Vlade.

Sjednica Vlade održala se u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

– Želimo izraziti solidarnost s našim građanima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Jučer sam razgovarao i sa županom. Upoznao sam se i s detaljima. Ministrica Vučković je obišla dio pogođenih područja. Kao Vlada ćemo učiniti sve što možemo kako bismo sanirali ovu nepogodu – kazao je Plenković.

– Naravno da ćemo kao Vlada učiniti sve što možemo kako bismo u najkraćem roku sanirali posljedice elementarne nepogode, osobito u poljoprivredi – ponovio je i dodao da su uništeni brojni proizvodni kapaciteti, trajni nasadi, plastenici, gospodarske zgrade, oprema, pa će Vlada pripremiti natječaj na koji će se moći javiti svi koji imaju oštećenja. 

– Iza nas je Dan državnosti koji smo obilježili koncertom u HNK. Dan uoči tog praznika obilježili smo obljetnicu priznanja Hrvatske. MVEP je održao skup u subotu. Mislim da je važno da hrvatska mladež bude svjesna svih važnih datuma. Važno je da taj dan njegujemo i izražavamo značaj prema tih datumima. Ovaj tjedan bio je ispunjen brojnim važnim događajima – kazao je Plenković.

– Hrvatska će postati jedna od zemalja s drugom najjačom valutom na svijetu. Ovo će imati utjecaja i na kreditni rejting. Postat ćemo bitno bolji i snažniji nego što smo bili prije. Bit ćemo zemlja koja će provesti najkraći period u europskoj čekaonici ovog mehanizma. Ni jedna druga zemlja nije provela toliko malo vremena u ovoj fazi. Imali smo sastanak Europskog vijeća oko sankcija. Ovaj paket uključio je i zabranu uvoza ruske nafte, izuzev pojedinih iznimaka. Dolazimo u poziciju da kapitaliziramo naš položaj. Hrvatska putem Omišlja ima mogućnost da omogući dopremanje nafte i za rafinerije koje su u Mađarskoj i Slovačkoj.

– Što se tiče cijena nafte, imat ćemo sastanak u Vladi u ponedjeljak i donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata – najavio je Plenković i ustvrdio kako u ovom trenutku resorna ministarstva provode potrebne analize.

Podsjećamo, premijer je jučer u Osijeku najavio je da će vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka. 

– Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na užem kabinetu Vlade raspravljati o toj situaciji. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane – rekao je premijer jučer u Osijeku.

– Uime Vlade čestitamo kraljici Elizabeti koja je jučer navršila 70. godina vladanja. Želimo joj puno sreće. To je sad jedinstvena situacija. To je jedna poruka dobrih odnosa Hrvatske i Velike Britanije – ustvrdio je premijer na kraju svojeg obraćanja na sjednici Vlade.

Energetika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je Vladin potez motiviran osiguranjem dovoljne količine energenata za građane i gospodarstvo pod utjecajem krize u Ukrajini.

HEP-u je odobreno kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka do iznosa od 600 milijuna eura, za financiranje nabave struje, plina, ugljena i toplinske energije.

Vlada je zadužila HEP i da radi osiguranja zaliha plina na teritoriju RH, osigura 270,83 milijuna prostornih metara plina i utisne ga u podzemno skladište plina Okoli. U tu svrhu HEP-u je odobreno kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka do iznosa od 400 milijuna eura.

Država će, prema današnjoj Vladinoj odluci, izdati državna jamstva HEP-u za oba kredita.

Najavljene teme sjednice Vlade

Neke od najavljenih tema na dnevnom redu sjednice Vlade jesu: Nacrt konačnog prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU), Nacrt prijedloga zakona o elektroničkim komunikacijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Najavljeno je da će se govoriti i o Prijedlogu odluke o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju Republike Hrvatske te o Prijedlogu odluke o osiguranju zaliha plina na teritoriju Republike Hrvatske.

Sjednicu Vlade možete pratiti na portalu Večernjeg lista.

Komentara 31

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
14:02 03.06.2022.

Svima dati službena vozila i problem riješen.

BA
banini
13:57 03.06.2022.

Tak način donošenja vatrogasnih mjera ne daje nikakve rezultate. naime to se vidjelo kad su zamrznute cijene osnovnih goriva, tada su distributeri prebacili sav teret na premium goriva. Znači opet je netko platio. nakon odmrzavanja cijene su tih goriva porasle tako da nadoknade ne samo rast cijena nafte, već i gubitak koji je nastao zamrzavanjem. Dakle treba donositi pametne i ozbiljne mjere koje neće krpati rupe već preduhitriti možebitne probleme. Stoga se treba ozbiljnije baviti državo i njenim građanima, a ne Ukrajinom, i marginalno važnog uvođenja Eura.

VI
@viktor2212emil@
13:29 03.06.2022.

1991. godine kada se stvarala i branila hrvatska država, aktualni premijer Plenković je imao 21 godinu. Plenković je tada bio dio hrvatske mladeži. Tada, 1991., odlučio je biti po strani kao promatrač i čekati da vidi što će se dogoditi, dok su drugi pripadnici mladeži, neki i sa 16 godina starosti, stali na branik Domovine. Sada, 2022., Plenković je premijer, koji govori što mora hrvatska mladež. Nažalost, ovo je hrvatska realnost. Zašto je to tako? Zato što su ud.okom.nisti još uvijek na vlasti, i imaju podršku od istih takvih među biračima, koji ne predstavljaju većinu. Međutim ključno je što, isto tako imaju podršku i od onih birača, koji ne pripadaju ud.aškokom.nističkom miljeu, i to je ono što čini prevagu da na vlasti bude ud.okom.nistički mentalitet. Zašto bi oni birači koji nisu dio ud.okom.nističkog miljea, davali podršku takvima? Odgovor je vrlo jednostavan, zato što su malo tup.sti i ne kuže kako ih ti ban.iti vuku za nos svojim slatkorječivim pričama. Dokle god među nama bude onih tup.stih, jer upravo oni čine prevagu, do tada će vladati ud.okom.nistički mentalitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije