Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mučan slučaj: 'Djevojčica nije trebala biti vraćena obitelji, stvorila je emotivnu vezu s udomiteljima'

Zakonske izmjene idu  prema tome da osnažujemo sustav i radnike u centrima za socijalnu skrb kako bi kroz smanjenje broja radnih ovlasti njihov fokus rada bio na onim bitnim stvarima iz domene socijalnog rada, rekao je ministar.
03. travnja 2021. u 12:56 53 komentara 8585 prikaza
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar Josip Aladrović najavio je u subotu izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje Povjerenstva za predstavke.

Ministar je o izmjenama Zakona govorio na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestio o smjeni ravnatelja Centra za socijalnu skrb u u Novoj Gradiški Branka Medunića i imenovanju Marije Jugović za v.d. ravnateljicu, a nakon slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice u jednoj obitelji, za čiji se živote bore liječnici.

"U povodu ovog slučaja želim naglasiti da smo, da bez obzira na tragediju, u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali  se mogu isto tako obvezati da ćemo te probleme ukloniti", rekao je Aladrović. Zakonske izmjene idu  prema tome da osnažujemo sustav i radnike u centrima za socijalnu skrb kako bi kroz smanjenje broja radnih ovlasti njihov fokus rada bio na onim bitnim stvarima iz domene socijalnog rada, rekao je ministar.

Izmjenama će se, najavio je, osnažiti i cjeloživotno obrazovanje, formirat će se Akademija socijalne skrbi koja će, istaknuo je, u stručnom pogledu raditi sa svim radnicima centara za socijalnu skrb. Napomenuo je i da je "jedan od izazova" i vrlo disperziran sustav centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Stoga će se, najavio je, poslovanje centara centralizirati kako bi se dobilo bolje i kvalitetnije upravljanje, veća standardizacija poslova i kako bi se, uvjeren je, izbjegli slučajevi poput novogradiškog.

"Želimo osnaživati obitelj, to je naša svjetonazorska pozicija, ali isto tako i društvena odgovornost", dodao je te najavio da će se stoga obiteljske centre kroz izmjene Zakona odvojiti od centra za socijalnu skrb.

Istaknuo je i formiranje Povjerenstva za predstavke na rad centara za socijalnu skrb i cijelom sustavu socijalne skrbi.

"To je rješenje do kojeg smo došli u suradnji s inicijativom 'Spasi me'", rekao je te pojasnio da će se kroz izmjene zakona definirati da ono "ima izvaninstitucionalni i institucionalni okvir". Uvjeren je da će sve te izmjene dovesti do snaženja sustava, veće kvalitete i boljeg fokusa na korisnike usluga.

Video - Bivši udomitelji teško ozlijeđene djevojčice Branko i Darija Bojić kažu da će im ovo biti jedan od najtežih Uskrsa

"Duboko smo svjesni svih izazova s kojima se nosimo, ali želim poslati vrlo jasnu političku poruku da ćemo se s tim izazovima nositi kvalitetno i da ćemo ih prevladati", rekao je te dodao da su događji u Novj Gradiški samo "ubrzali i pojednostavili" odluku o pokretanju izmjena Zakona. Uvjeren je da će te izmjene dovesti do pozitivnih pomaka u sustavu socijalne skrbi, isključivo i prvenstveno orijentiranih na korisnike usluga te da će dovesti do toga da se neželjene situacije svedu na minimum.

U upravnom nadzoru utvrđene nepravilnosti, ravnatelj smijenjen

Govoreći o slučaju u Novoj Gradiški, Aladrović je naveo da, nakon što su u upravnom nadzoru utvrđene nepravilnosti te je smijenjen ravnatelj, u utorak tamo odlazi tim Ministarstva kako bi se pobrinuo da se stručnost u tom centru podigne na višu razinu.

"Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora provode stručni nadzor, rezultate očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu, i nakon toga ćemo moći utvrditi eventualne stručne propuste pojedinih radnika", dodao je.

Radnici u sustavu socijalne skrbi rade izuzetno odgovoran posao, od značaja za stabilnost društva i svi moramo biti svjesni njihove odgovornosti, ali i sankcionirati potencijalnu neodgovornost, naglasio je.

"Svi koji prouzroče štetu po zdravlje ili život ljudi će biti sankcionirani. Tu si ne možemo dopustiti da imamo popust niti prema kome. Moramo napraviti distinkciju između onih koji rade odgovorno i on koji svoj posao ne obavljaju tako", rekao je.

Helenca Pirnat Dragičević Pravobraniteljica za djecu o slučaju dvogodišnje curice: 'Ne zatvarajmo oči pred nasiljem'

Barilić: Dijete nije trebalo vratiti obitelji

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić navela je da je stradala djevojčica u ranoj dobi bila izdvojena zbog rizika od roditelja te kasnije ponovno vraćena što je, rekla je, bila pogreška.

"Pogriješilo se jer dijete nije trebalo vratiti obitelji. Trebala je ostati u udomiteljskoj obitelji", rekla je Barilić.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Hadži:

    Pravo pitanje glasi: zašto DORH ne podigne optužnicu protiv zaposlenika iz centra za socijalnu skrb iz Nove Gradiške koji su svojim NE RADOM ugrozili život djevojčici koja je već bila udomljena u dobrim rukama.

  • filius:

    to je određena zaštićena nacionalna manjina koju se ne smije imenovati u lošem smislu, a ne Hrvati.

  • BradGarlicSr:

    To je direktan rezultat hadezeovskog kadroviranja podobnih muflona na upravljačka mjesta.