Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Božinović:

'Policija neće upadati i brojiti ljude, ali će sankcionirati kršenja mjera'

Davor Božinović i Robert Kohorst obišli Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
01.12.2020.
u 13:26

– Policija nije dobila nove ovlasti. Ona provodi zakon. Nitko neće nikome upadati u stan. Dom je Ustavom zaštićena kategorija.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je danas popodne izjavu nakon održanog on-line sastanka članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina. Jedna od tema jest i  najavljena izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

– Što se tiče koronakrize, ovo je treći sastanak sa županima. Danas se malo više razgovaralo o školama. Glavna tema jest stanje u zdravstvenom sustavu. Kolega Capak dao je informacije o cijepljenju i potezima koji idu u tom smjeru na razini Unije – kazao je. 

Kazao je kako ne bi istaknuo ništa što je rečeno na sastanku. 

– Meni je bilo drago čuti da župani primjećuju na terenu da se građani pridržavaju mjera, što je dobar znak. Ova situacija koju imamo postaje jasna. Broj novooboljelih i umrlih utječe na ponašanje ljudi. O prvim dozama možemo samo spekulirati.

Upitan o obveznom cijepljenju, kazao je sljedeće: – Nismo još u toj fazi. Činjenica je da bi trebalo biti procijepljeno 70 posto stanovništva. To je najbolji način da se iziđe iz ove situacije 

Davor Božinović
Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

– Potrebno je ljudima ukazivati na nužnost prozračivanja. To je jedna mjera koja bi pridonijela smanjenju zaraze. U tome je razlika između ljeta i zime. Aerosol se brzo proširi u zatvorenom prostoru. 

Na pitanje o kažnjavanju građana koji prekrše mjere, kazao je: – Ići će se na upozorenje. Nerado smo išli na izmjene ovog Zakona. Ispostavilo se da je to ipak potrebno. Policija ovdje nije dobila nove ovlasti. Ona provodi zakon. Nitko neće nikome upadati u stan. Dom je Ustavom zaštićena kategorija. Prvo upozorenja, a ako netko ostane uporan u svom stavu, onda su moguće i prekršajne sankcije. 

– Kad se ljudi zatvore u domove, to je najveće žarište. Policija neće sama ići i tražiti. Policija će na temelju dojave izaći na teren. Oni će se obratiti vlasniku .Sigurno neće upadati u stanove i brojiti ljude. Cilj je edukativno djelovanje. Policija sigurno neće upadati u stan i brojiti koliko ima osoba. Mogli ste jutros čuti kakve se načine policija ima – kazao je podsjetivši na konferenciju koju je organiziralo Ravnateljstvo policije. 

O novom graničnom režimu

– Donijeli smo odluku o promjeni graničnog režima kad je to bilo potrebno. Nije svaka zemlja ista – nadometnuo je. Podsjetio je kako ova odluka traje do 15. prosinca. 

Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Komentirao je i najavu državnog tajnika o mogućem ublažavanju mjera za kafiće, te je kazao kako imaju vremena za to do 21. prosinca.  

– U posljednjih pet dana bilo je više od 4000 nadzora. Izrečeno je 40-ak prekršaja u vrijednosti većoj od milijun i 300 tisuća kuna – naveo je i neke od prekršenih mjera: nepoštovanje distance, kršenje samoizolacije... 

Istaknuo je kako Vlada funkcionira i kako je sve u redu. Osvrnuo se i na zdravlje premijera Andreja Plenkovića kojem je potvrđena zaraza koronavirusom: – Premijer obavlja sve svoje dužnosti. Cijeli dan je na sastancima. Kao odgovoran političar, naravno, odredio je potpredsjednika koji ga može zamijeniti, ali nadamo se da to neće biti slučaj

Na pitanje kako to da je odabran ministar Medved, a ne on kao zamjena premijeru, kazao je da je u njihovim razgovorima još od uspostavljanja ove Vlade Medved određen kao prvi potpredsjednik, iako to možda nije službeno. 

Policija: Neće biti nasilnog upadanja u stan

 

 

Komentara 15

Avatar jambo
jambo
14:26 01.12.2020.

Visoke kazne ravnozemljacima su efikasnije od cjepiva.

Avatar Mega_London
Mega_London
13:45 01.12.2020.

Jedva čekam da se uvede mjera obaveznog prozračivanja prostorija.

Avatar najbolji13
najbolji13
13:42 01.12.2020.

opet jedno te isto..ako nesto raditi napravite do kraja ili se maknite vise..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije