Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojni optjecaj

Uskoro uvodimo euro - donosimo kako će se plaćati od 1. do 14. siječnja 2023.

Potrošačka košarica, cijene proizvoda na tržnici u Zagrebu
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/8
19.12.2022.
u 00:30

Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji

Manje od mjesec dana čeka nas do uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja. Na stranici euro.hr možete doznati sve detalje, a mi vam donosimo što znači razdoblje dvojnog optjecaja. To je razdoblje u kojem se za gotovinska plaćanja mogu upotrebljavati kune i euri. Dvojni optjecaj započinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati te završava 14. siječnja 2023. u 24:00 sata. Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini.

VIDEO Planirate zamijeniti kovanice? Evo što morate prvo napraviti

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Naime, ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, prema čl. 40., st. 2. ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

Može li se za vrijeme dvojnog iskazivanja cijena plaćati i kunama i eurima?

Za vrijeme dvojnog iskazivanja cijena u razdoblju od 5. rujna do 31. prosinca 2022. godine plaćanje se vrši isključivo u kuni koja je službena valuta Republike Hrvatske. Od 1. siječnja 2023. euro postaje službena valuta Republike Hrvatske te se u vrijeme dvojnog iskazivanja cijena u razdoblju od 1. siječnja do 31.12.2023. plaćanje vrši u eurima.

01.12.2022., Osijek - Mjesec dana prije uvodenja eura kao sluzbenog sredstva placanja u Republici Hrvatskoj gradanima je omoguceno nabavljanje pocetnog paketa eurokovanica. Ipak u Osijeku nije tako lako doci do pocetnog paketa jer zbog pada na sustavu niti FINA, niti HP a ni PBZ jutros nisu mogli zainteresiranim gradanima zamijeniti kune za eure. Osjecane to nije pretjerano zabrinulo te nije bilo redova niti nervoze zbog nastale situacije. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Iznimno, u prva dva tjedna od uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja (uključujući i taj dan), radi lakše prilagodbe, za plaćanje će se moći koristiti i gotov novac kune i gotov novac eura. Tijekom ovog razdoblja dvojnog optjecaja, primatelj plaćanja u svakom je slučaju dužan ostatak vratiti u gotovom novcu eura. Isključivo kada nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i eura.

Poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Fine primarni su kanal za zamjenu gotovog novca kuna u eure. Građanima se preporučuje da u prvim danima 2023. u transakcijama što je više moguće koriste debitne kartice. Nadalje, kako bi se olakšalo poslovanje gotovinom u prvim danima nakon uvođenja eura, već od početka prosinca 2022. građani će moći pribaviti početne pakete kovanica eura, što će im omogućiti da od prvoga dana 2023. plaćaju u novoj valuti. S istim ciljem, bankomati će u prvim mjesecima 2023. morati biti opskrbljeni uglavnom novčanicama eura manjih apoena (od 10 i 20 eura).

Potrošačka košarica, cijene proizvoda na tržnici u Zagrebu Potrošačka košarica, cijene proizvoda na tržnici u Zagrebu
1/33

Podsjetimo, građanima je s prvim danom prosinca omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica, koje će za plaćanja u zemlji i u inozemstvu moći koristiti tek od početka 2023. godine.  Početni paket eurokovanica za građane sadrži 33 eurokovanice u svim apoenima u vrijednosti 13,28 eura, za njega moraju izdvojiti 100 kuna, pri čemu je u jednoj transakciji moguće kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

U paketu su tri kovanice od dva eura; tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra. 

01.12.2022., Sibenik - Mjesec dana prije uvodjenja eura kao sluzbenog sredstva placanja u Republici Hrvatskoj gradjanima je omoguceno nabavljanje pocetnih paketa eurokovanica. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

I poslovni subjekti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu nabaviti početni paket eurokovanica, koji sadrži 525 eurokovanica svih apoena, u vrijednosti od 145,50 eura, što moraju platiti 1.096,27 kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić više je puta istaknuo kako su osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni segmenti uvođenja eura. "Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj", naglasio je nedavno Vujčić.

VIDEO Imate devizni račun s eurima? Evo što će se promijeniti od 1.1.

Komentara 12

PV
prcko.vita
07:34 19.12.2022.

Plaćati ćemo za par dana litru benzina 1,27 EUR, onda ćemo pomisliti wow, imamo jeftiniji benzin nego u Austriji, Njemačkoj... a onda će polako početi stizati platne liste i mirovine u eurima, i otkriti će svu tugu i jad prevarenog i opljačkanog Hrvatskog naroda.

DU
Deleted user
10:42 19.12.2022.

Italija, Slovenija, Estonija - iz ovih zemalja imam prijatelje, te svi su mi jedno tvrdili da nakon što su im uveli euro standard im je pao za 30%.

LA
larala
13:07 19.12.2022.

Trgovac vam može vratiti kune ako nema eure a, prijelazno razdoblje 2 tjedna + hrpetina bankomata koji neće raditi. Debilizam moguć samo u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije