Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESICA STOŽERA

Od jučer 92 novooboljela. Capak: 'Sada smo na vrhuncu epidemije, brojke će padati'

Zagreb: U protekla 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom
Foto: Damir Krajac/PIXSELL
1/5
15.07.2020.
u 13:50

Broj trenutačno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1204

U protekla 24 sata zabilježena su 92 nova slučaja pa je broj trenutačno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1204, od toga su 132 osobe na bolničkom liječenju, a pet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1804 osoba. Dobra je vijest da je R0 pao ispod 1. Današnja brojka neće ga poboljšati, rečeno je na konferenciji, ali očekuje se da bi trebao padati.

Nema novih žarišta, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dopunjena je odluka o obaveznom nošenju maski.

– Proširena je odluka na pošte, banke i sve druge institucije gdje ljudi dolaze u bliski kontakt i čekaju uslugu. Također se to odnosi na sve uslužne djelatnosti, pedikeri, frizeri itd. Dosad je to bila preporuka, sad je obveza – pojasnio je Capak.

Cijena testova

– Cijena testova donesena je u dogovoru s HZZO-om. Mi smo imali tu cijenu formiranu na PCR uređaju za druge viruse. Kasnije su došli novi testovi i svi oni koji ih imaju spremni su na razgovore o smanjenju cijena. Naša je procjena da će cijena biti puno niža nego sada. U petak će biti sastanak na kojem će biti predočene cijene. Što se tiče javnog natječaja, moja ustanova provela je natječaj za nabavu reagencija koje nam trebaju. I dalje radimo po istom principu, po zakonu, i pretpostavljam da tako rade i druge ustanove – kazao je Capak odgovarajući na novinarski upit dodajući da ne zna tko su dobavljači jer ih je previše da bi ih znao poimence.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, odgovarajući na pitanje jesu li se promijenili dominantni simptomi kod pozitivnih osoba, kazala je da je opći dojam da su blaže kliničke slike.

– Uključuje većinu onih simptoma koji su i dosad bili karakteristični za COVID. Da bih na to odgovorila, trebali bismo dovršiti analizu i usporedbu simptoma pacijenata koji su ranije hospitalizirani i sada. Moći ću vam puno preciznije odgovoriti na pitanje kada analiza bude gotova, u tijeku je – kazala je Markotić dodajući da je ljetno vrijeme te da su moguće izraženije neke probavne tegobe.

Istaknula je da je hospitalizirano i pet mlađih osoba s težim simptomima, od kojih najmlađa ima 16 godina. Svi su oni, dodaje Markotić, potencijalni kandidati za respirator, a zajedničko kod tri od pet osoba jest pretilost.

Krunoslav Capak rekao je kako je već više puta priznao da ovakva žestina odgovora virusa na popuštanje mjera nije očekivana.

VIDEO: Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

– Pokazalo se da nam ni ljetno vrijeme, ni boravak vani nisu pomogli i naše su brojke visoke. Modeli pokazuju da će nam brojke sada ići prema dolje jer smo uveli nove mjere. Na temelju brojki unesenih od početka 6. mjeseca do danas možemo reći da smo sada na vrhuncu epidemije i da će nam brojke padati – rekao je. 

Podsjetimo, u protekla tri dana broj novozaraženih kretao se oko 50, pa su tako jučer potvrđena 52 nova slučaja COVID-19, dan ranije u 53, a u nedjelju 50. Na liječenju je jučer bilo 129 osoba, od kojih je pet pacijenata na respiratoru.

>> VIDEO Novinarka pitala Markotić zašto njezino dijete nije testirano iako ima visoku temperaturu

Ključne riječi

Komentara 33

ZD
Zdravoseljački
14:26 15.07.2020.

Brisači komentara iz ministarstva laži sjetite se da je Sotona otac laži, i da kad branit laž onda ste njegovi sljedbenici

FE
ferreyra
14:21 15.07.2020.

A kako to da gospoda iz stožera ne nose nikad maske

ZV
Zvjerko1
14:07 15.07.2020.

Već 4 dana županijski stožeri prijavljuju veći broj zaraženih nego nacionalni stožer. Može li itko objasniti kako je to moguće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije