Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUŠTANJE OD SUBOTE

Dosad najveće ukidanje mjera, Stožer objasnio gdje još jedino ostaju maske

Davor Božinović
Foto: Večernji list
1/6
07.04.2022.
u 11:14

Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnika

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa. 

 

– Kao što je poznato, epidemiološka slika znatno je povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice koronavirusa više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav – rekao je Božinović. 

– Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, ostala bi obveza korištenja maski za lice nekim kategorijama osoba dok bi se nekim kategorijama osoba preporučilo korištenje maski – rekao je Božinović te pojasnio kako će maske morati nositi samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama smještaja socijalne skrbi. 

– Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnicima. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku jest da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama – rekao je. 

– Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira na to odakle se dolazi, dovoljno je da osobe iz država koje nisu u EU posjeduju COVID potvrdu, a iz država članica EU više neće biti potrebne potvrde – rekao je Božinović. 

Odluke stupaju na snagu sutra u ponoć, a od sutra se ukidaju i sve druge epidemiološke mjere. 

 

– Što se tiče COVID potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali – rekao je Božinović. 

Ministar Vili Beroš kazao je kako je situacija u zdravstvu mnogo povoljnija. 

– I dalje svjedočimo broju pada hospitaliziranih bolesnika. Danas je hospitaliziranih 591, pet manje nego jučer. Broj osoba na respiratoru je 25, broj preminulih je šest. Sedam dana zaredom svjedočimo padu broja zaraženih – rekao je Beroš. 

– Moramo i dalje pratiti situaciju s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni, nema veće opasnosti na vidiku. Ova epidemija krenut će pretvaranjem u endemsku bolest i našim suživotom s tim virusom. Nitko ne smije smatrati da je ovim epidemija gotova. Virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i bolesni naši sugrađani i dalje moraju poštivati sve epidemiološke mjere i cijepiti se – kaže Beroš. 

Krunoslav Capak rekao je da je u Hrvatskoj bar s jednom dozom cijepljeno više od 2,1 milijun stanovnika. 

– Bitan je faktor da dolazi toplije vrijeme, sve respiratorne infekcije više se šire tijekom hladnijeg vremena. Pratili smo situaciju i u susjednim zemljama, gdje vidimo da se također popuštaju mjere iako su brojevi u nekim od tih država rekordni. Ukida se uporaba COVID potvrda i maski, naročito na otvorenom prostoru – rekao je Capak. 

– Postoji još uvijek obveza nošenja maski i preporuka da se na svim mjestima na kojima su se dosad nosile nose i dalje – rekao je Capak. 

Alemka Markotić kaže da bi situacija mogla ostati stabilna do jeseni. 

– Sve nas veseli da se mjere mogu popuštati, moramo ipak na vrijeme razmišljati da će doći jesen, do tada se mora prirediti ozbiljna strategija da bismo se u zimskom razdoblju mogli nositi s mogućim povećanim brojevima. 

Objašnjeno je kada se preporučuje nositi maske. 

– Kazali smo koje su to situacije u kojima će nošenje maski biti obvezno, sve drugo su preporuke. O tim preporukama govorimo već dvije godine i 43 dana. Svakom našem građaninu jasno je koje su situacije u kojima bi bilo poželjno da se nose maske za lice koje definitivno koriste u sprečavanju zaraze, ali jedno je obveza, a drugo je preporuka – rekao je Božinović. 

 

Komentara 50

5S
505.scrtom
10:38 07.04.2022.

ajde ukinite več jednom sve mjere i na kraju sami sebe. niste nitkom više potrebni.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:29 07.04.2022.

Još jedan dokaz da su mjere političke,a ne epidemiološke.

Avatar Brnjo
Brnjo
12:05 07.04.2022.

Pratili smo situaciju i u susjednim zemljama, gdje vidimo da oni također, iako su brojevi u nekim od tih država rekordni, svejedno popuštaju mjere 🤡🌍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije