Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARGES MOHAMMADI

Pritvorena iranska aktivistica je dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir

Iranian human rights activist and the vice president of the DHRC Narges Mohammadi poses
Foto: MOHAMMADI FAMILY ARCHIVE PHOTOS/
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.10.2023.
u 11:14

Mohammadi je od 2011. u nekoliko navrata bila osuđena na zatvor i trenutno se nalazi u notornom iranskom zatvoru Evin zbog ''širenja propagande''

Iranska zatvorenica Narges Mohammadi dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavila je ovog petka akademijaKomisija je objavila kako je Mohammadi nagradu dobila na temelju svoje borbe protiv opresije žena u Iranu i njenih napora da promovira ljudska prava za sve. 

Inače, Mohammadi je iranska aktivistica i zamjenica šefa Centra za ljudska prava koju je osnovala također nobelovka Shirin Ebadi. Mohammadi je od 2011. u nekoliko navrata bila osuđena na zatvor i trenutno se nalazi u notornom iranskom zatvoru Evin zbog ''širenja propagande''. 

- Režim ju je uhitio ukupno 13 puta, a osudio pet puta na sveukupno 31 godina u zatvoru - poručila je Berit Reiss-Andersen, čelnica Komisije u Oslu. 

Sezona Nobelovih nagrada ove je godine započela u ponedjeljak objavom nagrade za medicinu koja je pripala znanstvenicima Katalinu Kariku i Drew Weissmanu, dok je jučer objavljen i dobitnik Nobela književnost - Jon Fosse. 

>> VIDEO Dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 2023. godine

Ranije su se vodile brojne rasprave o ovogodišnjim dobitniku ove prestižne nagrade, a u prvom redu spominjalo se ime ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji bi se time priključio podugačkoj listi povijesnih ličnosti poput Martina Luthera Kinga i Nelsona Mandele. Osim njega, spominjao se i ruski aktivist Aleksej Navaljni, ali i aktivisti za žene, autohtone zajednice te zeleni aktivisti. 

POVEZANI ČLANCI:

Nobelove nagrade pokrenute su oporukom izumitelja dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833.-1896.). Namijenjene su odavanju počasti onima koji su bili od najveće koristi čovječanstvu u svakoj kategoriji tijekom prethodne godine. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. prosinca, na godišnjicu Nobelove smrti.

Nobelova zaklada ove je godine povećala novčanu nagradu po kategoriji za milijun švedskih kruna na 11 milijuna kruna (950 tisuća eura).

>> VIDEO U hotelu Sheraton održana promocija knjige Miroslava Lilića

Ključne riječi

Komentara 4

FU
Fusnota
13:28 06.10.2023.

Općenita greška tzv Zapada, žele svoje standarde drugima nametnuti kao normalna. Koga normalnog briga da li Kinezi ili Talijani jedu mačke ili pse.

RE
realisticki
07:16 07.10.2023.

Malo se previše pridaje važnosti Nobelovoj nagradi za mir, sa obzirom da najčešće tom nagradom zapad samo želi skrenut pažnju na neka politička zbivanja ili na neku osobu čiji rad u stvari ne pridonosi miru. Među nagrađenima ima i takvihvih da je dodjela te nagrade upitna, Aung San Suu Kyi, Yassir Arafat, Shimon Peres, Lech Walesa, Barack Obama a ima takvih i više. Često se isti princip zapadne propagande primjenjuje kod dodjele nagrada za književnost.

Avatar Moloh
Moloh
11:54 06.10.2023.

Prst u oko islamo-fašistima iranske naci diktature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije