Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESTIŽNO PRIZNANJE

Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški pisac Jon Fosse

Jon Fosse
Foto: Reuters
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.10.2023.
u 13:29

Jon Fosse dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, priopćila je Švedska kraljevska akademija.

Švedska akademija objavila je dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a to je norveški pisac Jon Fosse.

Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895, dodjeljuje se od 1901. i vrijedi za jednu od najvažnijih i najprestižnijih nagrada za književno stvaralaštvo.

Među onima koji su se spominjali kao mogući laureati su ruska spisateljica i otvorena kritičarka Kremlja Ljudmila Ulicka i britanski pisac Salman Rushdie, koji je prošle godine preživio napad nožem nakon što se godinama skrivao zbog iranske fetve proglašene zbog knjige Sotonski stihovi iz 1988.

VIDEO Dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 2023. godine

U obrazloženju se kaže da je Fosse nagrađen Nobelom "za inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom". Fosse je obaviješten da je dobio nagradu i članovima Akademije kazao je da je "preplavljen emocijama i pomalo preplašen".

Jon Fosse rođen je 1959. u Haugesundu i danas je najpoznatiji norveški dramatičar nakon Hanrika Ibsena. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika.

VEZANI ČLANCI 

Na hrvatski mu je preveden roman Jutro i večer (Naklada Ljevak). 

VIDEO Požar u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije