Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJSKA AKCIJA

U Splitu uhićeno 12 osoba: Poduzetnici Kotarac i Jukić sumnjiče se za građevinske malverzacije

Split: Gradska uprava
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
20.07.2021.
u 15:42

Među uhićenima su Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja

Velika akcija PNUSKOK-a u utorak u Splitu! Uhićeno je 12 osoba, među njima najmanje troje službenika splitske Gradske uprave, koje sumnjiče za građevinske malverzacije, odnosno prianja i davanje mita. Među uhićenima su i poduzetnici, građevinari i arhitekti.

Najzvučnije ime je svakako Zvonka Kotarca, najjačeg splitskog građevinskog poduzetnika i jedan od najvećih, ako ne i najveći, hotelijer u gradu. Službenih informacija još nema, ali navodno je, uz Zvonka Kotarca i njegovog brata Ivana, uhićen i poduzetnik Mario Jukić. Naime, na meti istražitelja su, kako se neslužbeno može doznati, Kotarčev hotel na Žnjanu i Jukićeva zgrada na Mejama te su izdani nalozi za privođenje 12 osoba povezanih s njihovom izgradnjom i izdavanjem dozvola. Obuhvaćeni su svi: od arhitekata, preko investitora do službenika koji su im izdavali dozvole.

Među uhićenima su Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja. Isto tako neslužbeno, doznajemo kako su uhićeni i poznati splitski arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić te Neven Mladinić, suprug također uhićene Lade Pocrnić Mladinić. On je arhitekt jedne od Jukićevih zgrada. Mladinića sumnjiče da je, na nagovor Jukića, poticao na zlouporabu položaja i ovlasti Ljiljanu Poletti Kopešić, višu savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, kako bi za zgradu na Mejama izdala dozvole, unatoč tome što je građevina bila znatno veća no što je to predviđeno GUP-om.

Jukić je navodno za tu uslugu dao mito, a u kuloarima se spominje parfem u vrijednosti od 700 kuna. Neslužbeno, Ladu Pocrnić Mladinić, također terete da je zajedno s Ljiljanom Poletti Kopešić pogodovala izdavanje dozvola za Kotarčev hotel Amphora na Žnjanu, unatoč tome što je građevina odstupila od gabarita propisanih GUP-om. Karmen Ivančević, odvjetnica Lade Pocrnić Mladinić izjavila je novinarima kako je PNUSKOK u Banovinu došao zbog slučaja iz 2019. godine.

- Osobno smatram da nije bilo potrebe za privođenjima jer su spisi iz 2019. godine, a 2021. raditi privođenja mislim da nije potrebno. Moja branjenica nije ostvarila nikakvu materijalnu korist, ne znam zbog čega bi se teretila za zlouporabu položaja i ovlasti. Ona je dužna po zakonu uputiti stranke kako doći do građevinske dozvole. U uredima grada, se sastajala sa strankama, a to je njezin posao. Smatram da nema nikakve logike da bi ona pogodovala u izdavanju građevinske dozvole – rekla je odvjetnica Lade Pocrnić Mladinić.

Zvonko Kotarac je s hotelom Amphora na Žnjanu, kojeg je projektirao arhitekt Emil Šverko, imao problema još za vrijeme izgradnje. Građevinska inspekcija je 2019. zatvorila gradilište jer je odstupio od lokacijskih uvjeta izdatih građevinskom dozvolom, međutim hotel je dovršen, istina sa zakašnjenjem, ishodio je dozvole i prošle godine svečano je otvoren. Hotel ima 200-njak soba, kongresnu salu za 500 osoba, wellness na 2000 kvadrata i vrijedan je 206 milijuna eura. Odvjetnik Zvonka Kotarca, Vinko Ljubičić, potvrdio je kako je njegov klijent na ispitivanju u policiji.

-Terete ga za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, što on kategorički odbija. Iznijet će svoju obranu, tvrdi kako nije učinio ništa protuzakonito – poručio je Ljubičić. Tijekom dana obavljao se pretres poslovnih i privatnih prostora te automobila uhićenih. Unatoč velikom interesu javnosti, u utorak tijekom dana nisu se mogle dobiti konkretnije službene informacije o uhićenjima u Splitu. USKOK je jedino potvrdio akciju

."Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om" izvijestili su. "Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na 12 osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost" naglašeno je u iz USKOK-a.

 

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
14:31 20.07.2021.

Omča je sve uža za (bahate)kriminalce. Tako treba, treba nastaviti po cijeloj Hrvatskoj da se kriminalcima gege tresu :)

AV
avangero
14:25 20.07.2021.

Još jedan SAFARI, samo me zanima što radi porezna uprava zadnjih 30 godina, još nisam čuo da sunkomeništa napravili zbog nesrazmjera primanja i imovine,, u poreznoj je leglo korupcije.

Avatar YUKA1962
YUKA1962
14:38 20.07.2021.

Pravda bi trebala za sve biti ista,...ali zašto USKOK kreće u akcije tek kad novinari "naprave" svoj posao??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije