Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠNE RIJEČI U AFERI FIMI MEDIJA

USKOK: Predmet postupka je politička korupcija organizirana od samog premijera

Zagreb: Nastavak suđenja Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
05.11.2020.
u 17:00

USKOK traži da se Sanaderu i njegovoj obitelji oduzme 23,7 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi

Predmet ovog postupka je politička korupcija organizirana od samog premijera i to kroz financiranje crnih fondova HDZ-a - ustvrdila je Mirna Rukavina, zamjenica ravnateljice USKOK-a u nastavku suđenja Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi medija.

Dio je to njezine završne riječi koju je iznijela u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu što znači da je ponovljeno suđenje ušlo u završnu fazu, te bi nepravomoćna presuda, druga, jer je prvu osuđujuću ukinuo Vrhovni sud, mogla biti donesena u skorašnje vrijeme.

- Sanader je organizirao kriminalno udruženje a ostali su prihvatili članstvo i provodili radnje u cilju osobnog bogaćenja i punjenja crnog fonda HDZ-a- kazala je tužiteljica.

Navela je da je tijekom suđenja ispitano više od 200 svjedoka te da smatra da je dokazano ono za što se optuženici terete. Osvrnula se i na iskaze optuženika, Branke Pavošević i Ratka Mačeka, koji su, smatra, "izmijenili obranu o odnosu na prvo suđenje kako bi otklonili kaznenu odgovornost od sebe i drugih optuženika". Ustvrdila je i da nije točna obrana HDZ-a  da stranka nije stekla korist, već da su se okoristili samo podjedinici iz stranke. Traži da se Sanaderu i njegovoj obitelji oduzme 23,7 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi.

Završnu riječ je iznio i Davorin Budi, odvjetnik HDZ-a, koji je za HDZ zatražio oslobađajuću presudu, smatrajući da je to za što se HDZ tereti prekršaj, a ne kazneno djelo.

Osvrnuo se i na sastanak u Vladi na kojem je, prema navodima optužnice, Sanader direktorima državnih tvrtki naložio da posluju s Fimi medijom.

- S koje pozicije je Sanader nastupao na tom sastanku? Svi sudionici sastanka nisu bili iz HDZ-a jer je na tom sastanku bilo i čelnih ljudi tvrtki koje su u privatnom vlasništvu i dioničkih društava. To nije bio stranački skup. HDZ prema statutu stranke nije mogao ovlastiti Sanadera da nastupa u ime stranke prema direktorima javnih poduzeća. On s pozicije predsjednika stranke ne može postavljati direktore javnih poduzeća, a s pozicije premijera može - kazao je Budin.

Branitelji ostalih optuženika svoje završne riječi počet će iznositi u petak.

Inače, Ivu Sanadera su na raspravu dovezli iz Krapinskih Toplica gdje je na rehabilitaciji nakon operacije kralježnice. Na prošlom je ročištu tražio da nazoči raspravama, no kako je preporuka Specijalne bolnice da se pacijenti  ne izlaze  iz bolnice zbog COVIDA-19, sutkinji je prije početka suđenja kazao da na raspravi ipak neće nazočiti pa je vraćen u bolnicu.

Prije završnih riječi, Branka Pavošević se očitovala i zadnjim izmjenama optužnice,  te je ponovila da se ne osjeća krivom.

- Ostajem kod obrane koju sam dala na prijašnjem suđenju, a na pitanja ne želim odgovarati - kazala je nakon čega je napustila sudnicu, pojasnivši da ima astmu pa joj je teško tijekom cijele rasprave sjediti u sudnici s maskom na licu.

Prema optužnici, Sanader i ostali se terete da su preko Fimi medije iz državnih poduzeća izvukli oko 70 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 10

BR
brkicivana596
17:20 05.11.2020.

Ako ovaj puta napokon bude posteno sudjenje i Hdz kaznjena onda bi trebali i da odmah odstupe i dobiju zabarn rada bar na 4 godine zbog zlocinackog udruzivanja, a povratkom novca mogli bi financirati nase zdravstvo u ovoj teskoj situaciji. Boze prosvjetli one koji donose odluku i spasi nas narod od hdz- sdss vlade i njihove politike.

Avatar MK3
MK3
18:58 05.11.2020.

Oduzme 23,7 milijuna Kuna nepripadno stečene imovine? Ja sam mislio da ima nepripadne 10 milijuna € ili ti 70 milijuna kuna po lažljuvcu Robertu Ježić i onom što je USKOK već desetljeće tvrdio i svoju tužbu konstruirao - a 23.7 milijuna Kuna je koliko se sjećam ukupna imovina obitelji Sanader kako je USKOK-ova vještačica Rukavina popisala (znači dokaza za Ježićeve laži nema)... Znaći USKOK po ko zna kojiput mijenja priću, Robert Ježić je i dalje svjedok da je Sanader primio 10 Milijuna € mita od MOL-a, od kojeg mu nije dao niti 5 Milijuna € koje je sam pospremio - a USKOK tvrdi da je od tih 10 Milijuna € mita Sanader samo 23.7 milijuna Kuna ne pripadno stekao (od koga vi pravite budale?!) - i sad ti vjeruj u Hrvatsko nelustrirano pravosuđe... Jedno je sigurno, koruptnog političara u Hrvatskoj nitko ne trpa u zatvor, slučaj te važnosti nebi trajao desetljeće i nebi bio labav da se već čitajući medije raspada a USKOK-ova prića iz mjeseca u godine do absurda mutira... Ovdje je o nećem drugom riječ.

FM
fmica
18:20 05.11.2020.

a kaj veli bačić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije