Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

USKOK opisao kako je osmorka švercala stotine kilograma kokaina u Hrvatsku

Zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
31.10.2023.
u 13:31

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme imovinska korist stečena preprodajom droge u iznosu od 3,150.000 eura te da se protiv petero okrivljenika produlji istražni zatvor

USKOK je podigao optužnica protiv osmero okrivljenika zbog krijumčarenja stotina kilograma kokaina vrijednosti veće od sedam milijuna eura. Riječ je o muškarcima rođenima 1965., 1975., 1996., 1990., 1994., 1985., 1966. i 1970. godine. Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"Optužnicom se V. okr. tereti da je, u razdoblju od ljeta 2021. do 2. studenoga 2022., u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, povezao u zajedničko djelovanje I. i VI. okr. i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti, nabavom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu.

Svi unutar krijumčarsko-distributivnog lanca ispunjavali su upute i povjerene zadaće koje im je davao V. okr., pri čemu je on sam bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavu i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja u Europu. Za pronalazak trgovačkih društava koja će poslužiti kao paravan i u okviru čijeg će se redovnog poslovanja kroz uvoz legalne robe dopremiti i kokain, V. okr. je angažirao I. okr., dok je za nesmetano carinjenje legalno uvezene robe, radi bržeg protoka i lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, angažirao više drugih nepoznatih osoba i VI. okr. koji je, kao tadašnji zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka imao pristup kontejnerima. Također je V. okr. bio zadužen za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u vezi s dopremljenom drogom.

VEZANI ČLANCI: 

Sukladno dodijeljenoj mu ulozi, I. okr. je u Hrvatskoj i Belgiji, organizirao nabavu, prijevoz i prihvat kokaina u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja te je u vezi s tim u zajedničko djelovanje povezao i II., III., IV., VII. i VIII. okr. te druge zasad nepoznate osobe. Tako je IV. okr. bila zadužena za administrativne poslove vezane za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje droge te prijevoz i čuvanje novca ostvarenog preprodajom kokaina. Također je s VII. i VIII. okr. bila zadužena za osiguranje najma skladišnih prostora u koje će se dostaviti legalna roba te uskladištiti prokrijumčarena droga.

Smatrajući se novčano zakinutim od V. okr. u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokaina, I. okr. je u svibnju 2022. godine organizirao otuđenje jedne od pošiljki droge te je angažirao III., VII. i VIII. okr. za potrebe daljnjeg skladištenja, čuvanja, prijenosa i preprodaje otuđenog kokaina. Radi daljnjeg transfera i prodaje tu je drogu I. okr. preuzimao osobno ili uz pomoć II., III., VII. i VIII. okr. koji su bili zaduženi i da za potrebe nesmetanog transporta droge obavljaju posao prethodne izvidnice.

Na opisani način u samo deset mjeseci učinjeno je najmanje sedam uvoza, s tri različita trgovačka društva, od čega se u tri slučaja radio tzv. probni uvoz, dok je u najmanje četiri uvoza u Hrvatsku prokrijumčaren kokain u količinama koje se mjere u stotinama kilograma, vrijednosti veće od 7,000.000,00 eura. Pritom je od ukupno prokrijumčarene količine pronađeno i zaplijenjeno 105,4 kilograma kokaina.

Osim toga, I. okr. je u kući u Klokovcu držao i prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem i 10 komada streljiva, čije držanje građanima nije dozvoljeno. USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme imovinska korist stečena preprodajom droge u iznosu od 3,150.000,00 eura te da se protiv petero okrivljenika produlji istražni zatvor."

 

VIDEO Uhitili Brazilku na Plesu koja je progutala i pokušala prokrijumčariti 117 kapsula s 1,1 kg kokaina

 

Ključne riječi

Komentara 1

PO
Poletarac101
14:42 31.10.2023.

Ahaaa sad kužim V.T je u spici sa B.B. dofuro to do L.T A kaj veli na to A.P.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije