Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK

Poduzetnik je bio na čelu organizacije: Otkriveno kako su drogu iz J. Amerike prodavali po Europi

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
13.10.2023.
u 09:12

Nenad Petrak nedostupan je pravosudnim vlastima, navodno se skriva u Turskoj. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među kojima je jedna žena.

Priopćenje USKOK-a koji je temeljem kaznene prijave PNUSKOK-a i u suradnji s Generalnim državnim odvjetništvom Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 19 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, zvuči kao kriminalistički akcijski film.

Sumnjaju kako je prvookrivljeni, a riječ je o poduzetniku Nenadu Petraku, u razdoblju od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području  Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske,  Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Petraka sumnjiče kako je dogovorio u Južnoj Americi nabavu, prijevoz i primopredaju kokaina kojega je prodavao kupcima iz država članica EU.  S Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao je potreban novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za 8 posto njene vrijednosti.

VEZANI ČLANCI

Organizirao je pronalazak posade jedrilice koja je dobila upute o kretanju do točno određene lokacije ispred obale Sijera Leonea gdje su preuzeli 905 kilograma kokaina vrijednog najmanje 34.300.000 eura, te upute do lokacije predaje navedene droge nepoznatim osobama iz Španjolske, radi daljnjeg prijevoza u zemlje EU i prodaje.

Nakon što je droga prokrijumčarena iz Južne Amerike u Nizozemsku, Petrak je od nepoznatih osoba u Nizozemskoj nabavljao kokain u količinama do 10 kilograma po cijeni od 23.000 do 24.000 eura po kilogramu, dok je kupcima u Njemačkoj prodavao  po cijeni od 30.000 do 33.000 eura, a u Hrvatskoj po cijeni od 38.000 do 45.000 eura.

USKOK navodi kako su po Petrakovom nalogu u Njemačkoj iznajmljeni stanovi za skladištenje droge, a vođena je i evidencija o količinama primljene i prodane droge te ostvarene zarade koja mu je dostavljana kriptiranom komunikacijom. Organizirao je i prijevoz kokaina do Hrvatske. Navedeno je kako su okrivljenici iz Nizozemske prokrijumčarili najmanje 7,9 kilograma kokaina vrijednog najmanje 300.363,40 eura.

Radi kontinuirane nabave većih količina hašiša i marihuane i njihovog krijumčarenja i prodaje u zemljama EU, Petrak. je izdavao naloge za prihvat i skladištenje droge u Španjolskoj, u iznajmljenim stanovima i industrijskim halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Antequere, Bilbaa, Madrida, Valencije i Granade, a organizirao je i transport do kupaca.

VEZANI ČLANCI

Drogu su prevozili u teretnim i priključnim vozilima s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge, koju su prevozili kupcima u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj. Također, Petrak je kupovao i veće količine marihuane i u Crnoj Gori. Okrivljenici su, navodi USKOK, na opisani način radi daljnje prodaje nabavili najmanje 964,58 kilograma marihuane i 100,17 kilograma hašiša. Od toga su prodali najmanje 377,00 kilograma marihuane vrijednosti od najmanje 1.319.500,00 eura i 77 kilograma hašiša vrijednosti od najmanje 308.000,00 eura.

Prilikom pretraga od okrivljenika je oduzet pronađeni veći iznos novca, različito vatreno oružje, osam vozila od kojih je većina visoke klase, satovi, razna dokumentacija, mobiteli, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika osim jednog. Naime, Nenad Petrak nedostupan je pravosudnim tijelima. Od travnja je u bijegu, nakon što je s Antom Varnicom i Jerkom Radićem sudjelovao u pucnjavi na splitskim Skalicama kada je ranjen Josip Čubelić.

VIDEO Izrael nastavlja bombardirati Gazu: Ulice pune krhotina, uništene zgrade

Komentara 1

TI
Tinček
13:06 13.10.2023.

Ne mogu vjerovati koliki opsek posla je koordinirao. Stvarno je bio posvećen onome što radi pa ne znam što bi drugo i stigao raditi. Po prometu je kao srednji poduzetnik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije