Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suvlasnik C.I.O.S.-a

Pripuz u bolnicu došao nekoliko sati prije početka velike akcije istražitelja

Petar Pripuz
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
01.06.2017.
u 07:08

Istražitelji tvrde da su Pripuz i suradnici, među kojima je i sin Ante, iz C.I.O.S.-a izvukli 90 milijuna kuna. Odvjetnik Nobilo kaže da je uhićen zbog prijatelja Bandića

Suvlasnik C.I.O.S.-a i jedan od optuženika u slučaju Agram Petar Pripuz pod paskom istražitelja bio je mjesecima prije nego je u srijedu oko 6 sati ujutro uhićen u bolničkoj postelji na Svetom Duhu.

Istražitelji su mu odmah oduzeli i mobitel, a kako se neslužbeno moglo doznati, u bolnici je završio jer se još oporavlja od operacije srca koju je nedavno prošao. Iako za to nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu, Pripuz se, slučajno ili ne, u bolnicu prijavio u utorak navečer, nepunih 12 sati prije nego što će biti uhićen s još dvanaest osumnjičenika. Svi se oni terete da su se organizirali u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su izdavanjem fiktivnih računa izvlačili novac iz C.I.O.S.-a i tako izbjegavali plaćanje poreza na promet, a na taj način iz C.I.O.S.-a su, kako se sumnja, izvukli između devedeset i sto milijuna kuna.

Gdje će ga ispitati?

– Tvrtka C.I.O.S. legalno je, uz plaćanje poreza, izdavala račune tvrtkama kćerima, a tvrtke kćeri su zatim gotovim novcem od Roma i drugih građana koji se bave skupljanjem sekundarnih sirovina kupovali metalni otpad – objasnio je Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo način na koji je C.I.O.S. poslovao. Tu je, međutim, ključno to što Nobilo tvrdi kako je sve teklo legalno, preko realnih računa, dok istražitelji smatraju kako su ti računi bili fiktivni. Među ukupno trinaestero privedenih, uz Pripuza, tu su i njegov sin Ante te nekoliko direktora C.I.O.S.-ovih tvrtki kćeri diljem Hrvatske.

Svima njima su prijepodne pretraženi stanovi i kuće pa tako i ona Petra Pripuza na zagrebačkom Pantovčaku, a premetačinu su policajci obavili i u sjedištu C.I.O.S.-a na Jankomiru, a trajala je do malo iza podne. Upravo nakon što je ona završila, otprilike oko 14 sati, počela su i dovođenja u središte USKOK-a. – Nemam još potvrdu hoće li doktori pustiti Pripuza da bude ispitan u Gajevoj, a ako on ne bude mogao doći tamo, onda će ga ispitati u bolnici – kazao je odvjetnik Nobilo, koji je dodao i kako mu je tajming ovih uhićenja u najmanju ruku sumnjiv.

– Inspektori PNUSKOK-a su u C.I.O.S.-u godinu dana, vrijedno rade i kopaju, mislim da su kopirali više od sto tisuća stranica dokumenata, i onda baš, eto čuda, da se uhićenja nakon toliko vremena dogode u srijedu, četiri dana prije drugog kruga lokalnih izbora. Kao da se to nije moglo odraditi, recimo, u ponedjeljak nakon izbora – smatra Nobilo, koji bez zadrške govori kako nije nikakva tajna da su aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Petar Pripuz dugogodišnji prijatelji te da se ovime očito željelo naštetiti Bandiću.

Kondor i Leopard

U sklopu tajno snimanih razgovora koji su, među ostalim, poslije i doveli do podizanja optužnice u slučaju Agram, a koja ni nakon dvije i pol godine od izbijanja cijele afere još uvijek nije potvrđena, otkriveno je da su Bandić i Pripuz bili toliko bliski da su se međusobno oslovljavali nadimcima, pa je tako Bandić Pripuza nazivao Kondorom, a Pripuz Bandića Leopardom. U optužnici za aferu Agram Milana Bandića i nekadašnjeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića tereti se da su između listopada 2013. i svibnja 2014. godine na traženje Petra Pripuza pogodovali njegovim tvrtkama kojima su dodijelili poslove na zbrinjavaju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja iako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada na drugi način.Petra Pripuza inače u javnosti znaju nazivati i “balkanskim kraljem smeća” jer, osim što je suvlasnik C.I.O.S.-a, vlasnik je i sličnih tvrtki na području BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije.

Nakon što je u pritvoru u Remetincu proveo desetak dana 2014. godine, Pripuz se ubrzo nakon izlaska gotovo potpuno povukao iz javnog života. Danas su se priopćenjem oglasili i iz C.I.O.S.-a, u kojem navode kako surađuju s istražiteljima te da je poslovanje grupe stabilno i transparentno.

– Samo u posljednje tri godine tvrtke C.I.O.S. grupe imale su petnaest nadzora poreznih tijela, a inače, za svake financijske transakcije kompletna dokumentacija stavlja se na uvid nadležnim tijelima – navode u priopćenju iz C.I.O.S.-a.  

Platio jamčevinu od milijun eura

2014. 

18. listopada -  Petar Pripuz priveden je zajedno s
Bandićem i još 15 ljudi zbog sumnje da su oštetili Grad za 20 mil. kuna 2014.

21. listopada - Pripuzu je određen pritvor, no sudac je donio odluku da ga može zamijeniti jamstvom od milijun eura

31. listopada - Nakon što je uplatio jamčevinu u iznosu od 7,75 milijuna kuna, Pripuz je pušten da se brani sa slobode

11. prosinca 2015. - Protiv Bandića, Pripuza i ostalih osumnjičenih u aferi Agram podignuta je optužnica koja sadrži više od 400 stranica

7. ožujka 2017. - Optužno vijeće za slučaj Agram odgođeno je zbog bolesti Ivana Tolića pa je tako optužnica još uvijek nepravomoćna

  

Komentara 52

DU
Deleted user
07:29 01.06.2017.

Sprdnja. Daj vise prestanite s uhicivanjima i tim igrokazima za javnost, narod je se vec pomirio da je ovo sprdnja od drzave i sluzbi... Sve neke tajne operacije a okrivljeni zna danima prije sto se planira... koga vise pravite budalama... Postupci koji se vode 10 godina, pljuc ovamo bljuc tamo, a love nigdje... Neznam samo tko ce vam biti gledaliste za te igrokaze kad se svi odselimo...

DI
Diesel
08:16 01.06.2017.

Policija i DORH, su puni krtica, cinkatora i dousnika, to je sramota.

MA
maklin
07:57 01.06.2017.

Eto dokaza da su korumpirani USKOK i policija. Država je smeće, korupcije gdje god se okreneš, a sve počinje od najkorumpiranije politike. Trebamo se što više seliti van, nema druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije