Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Gruntovec

USKOK je 27 osoba u 16 točaka teretio za mito, zlouporabe...

\'18.05.2009.,Zagreb - Zrinjevac, Zupanijski sud,poceo jos  jedan veliki antikorupcijski sudski postupak, a rijec je o slucaju \'Gruntovec\' u kojem se 28 optuzenika tereti za primanje i davanje mita,
Goran Stanzl/PIXSELL
28.12.2010.
u 20:00

Na optuženičkoj klupi u posljednjih godinu i pol dana sjedili su referenti suda, službenici, odvjetnici i nekoliko građana

Deset sam godina radila na ZK odjelu Općinskoga suda u Zagrebu, najprije kao administrativni, a kad sam položila ispit, i kao ZK referent. Rješenja su mi potpisivali suci i ovlašteni ZK referent. Poričem da bih počinila ijedno djelo koje mi se stavlja na teret. Neki od ovih ljudi moji su dugogodišnji prijatelji, a novac nisam uzimala – kazala je među ostalim Jasenka Sili, prvooptužena u slučaju Gruntovec.

Njoj i njezinim suoptuženicima, a osim nje na optuženičkoj klupi sjedi još 26 osoba, dok je protiv jedne osobe postupak razdvojen, vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim predsjeda sudac Ivan Turudić, sutra u 10 sati izreći će nepravomoćnu presudu.

Optužene, predvođene Jasenkom Sili, USKOK je u 16 točaka optužnice teretio za primanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, protuzakonito posredovanje. Skupina je uhićena u prosincu 2007., a akcija je u medijima tada gromoglasno označena kao početak raskrinkavanja korupcije u zemljišnim knjigama. Istraga je trajala godinu dana, optužnica je podignuta u siječnju 2009., a suđenje je počelo u svibnju 2009. Na optuženičkoj klupi, osim četvero referenata zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga građanskog suda, našlo se i troje službenika gruntovnice i suda, službenici Općinskoga kaznenog suda, trojica odvjetnika te 15 građana.

Referente i službenike ZK odjela Općinskoga građanskog suda USKOK je teretio da su na traženje građana, službenika i odvjetnika nekoliko puta žurno sami rješavali zemljišnoknjižne predmete te provodili uknjižbu.

Tereti ih se da su za to uzimali novac, a svi optuženici u obranama su naveli kako nisu radili ništa protuzakonito. Kakav nered vlada u gruntovnici vidjelo se i tijekom svjedočenja predsjednice tog odjela, koja je u jednom trenutku vrlo lakonski navela kako "pravila ima hrpa, a ona je pročitala dva koja su je zanimala".

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
14:04 29.12.2010.

Upozorenje novinarki: Mi želimo kompletnu informaciju, dakle ime i prezime svakog ponaosob ispod njegove fotografije!!! Ovako sve mi sliči na skrivalicu, a možda neki od njih živi vrata do mojih! Sramota za novinarstvo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije