Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

USKOK zbog uvoza auta istražuje 27 ljudi, među njima i karlovački policajac

Policajac raspoređen na mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove na traženje osumnjičenika od ožujka je iz Informacijskog sustava MUP-a pribavljao osobne podatke pogodne za izradu nevjerodostojnih isprava
22. studenoga 2019. u 17:31 15 komentara 17907 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Uskok je pokrenuo istragu protiv 27 osoba, među kojima je jedan karlovački policajac te sedam tvrtki, tereteći ih da su u posljednje tri godine neosnovanim umanjenjem porezne obveze za prodana osobna vozila oštetili državni proračun za najmanje 26,2 milijuna kuna.

Porezna uprava KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE Direktorica nezakonito 'zaradila' 6,3 milijuna kuna na prodaji rabljenih automobila

Prema Uskokovim sumnjama zločinačko udruženje su od 1. siječnja 2017. do 21. studenoga u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim mjestima u Hrvatskoj organizirala dvojica voditelja poslovanja više trgovačkih društava koji su okupili druge odgovorne osobe i voditelje tvrtki.

Tereti ih se da su nakon nabavke vozila od dobavljača, tvrtki obveznika PDV-a, iz Njemačke i drugih članica EU namijenjenih prodaji u Hrvatskoj, kao fiktivne stjecatelje i dobavljače osobnih vozila iskoristili više tvrtki, lažno prikazujući da su ta vozila prodana tvrtkama koja su ih prodavala krajnjim kupcima na domaćem tržištu.

Potom su protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost, u prijavama PDV-a neosnovano umanjivali porezne obveze neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, kao i neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje tih vozila iz drugih država članica EU.

Tvrtke su time, sumnja Uskok, neosnovano umanjile obvezu PDV-a prema državnom proračunu, odnosno nisu prijavile ni platile PDV. Prva dvojica osumnjičenika su potom, posredstvom četvorice okrivljenika s računa više tvrtki podigli najmanje 17,9 milijuna kuna koje su podijelili s ostalim okrivljenicima, oštetivši proračun za najmanje 26,2 milijuna kuna.

Ilustracija UVOZIMO IH mnogo Za rabljeni auto dajemo 4000 eura. Ovo je 10 najpopularnijih marki među Hrvatima

Istragom je obuhvaćen i karlovački policajac raspoređen na mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove koji je na traženje osumnjičenika od ožujka iz Informacijskog sustava MUP-a pribavljao osobne podatke pogodne za izradu nevjerodostojnih isprava.

Policajaca također terete da je protivno proceduri obavljao poslove prijavništva i deponiranja vozačkih dozvola te omogućio pribavljanje neklasificiranih podataka iz Informacijskog sustava MUP-a drugim osobama bez valjane pravne osobe.

Sumnjiče ga i da je i neosnovano naplaćivao upravne pristojbe i zadržavao ih za sebe te je za novčanu nagradu pristao iz informacijskog sustava MUP-a pribavljati osobne podatke o identitetu pogodnom za izradu nevjerodostojnih osobnih isprava Republike Srbije.

Uskok, koji je istragu pokrenuo slijedom kaznene prijave sektora za financijske istrage Ministarstva financija te kaznenih prijava Policijskog nacionalnog Uskoka, osumnjičene tereti za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, pomaganje u tim nedjelima, zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na te zlouporabe, pomaganja u krivotvorenju isprava te primanja i davanja mita.

VIDEO Policijski pas Maša otkrila drogu u vozilu:

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice