Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći nogometni skandal

USKOK i MUP istražuju namještanje nogometnih utakmica u Hrvatskoj

bajić_hnl
Arhiva VL
Autori: Robert Junaci, sp
21.11.2009.
u 19:30

Sad treba naći našeg Moggija i baciti ga u zatvor, a klubove iz Prve HNL baciti u niže razrede natjecanja; Juve završio u drugoj ligi, pa će isto morati i naši klubovi koji su krivi

Nakon otkrića kladioničarske afere, USKOK se zainteresirao za cijeli slučaj. U ponedjeljak će formirati spis i od policije zatražiti provjeru svih navoda o namještanju utakmica u Hrvatskoj. Njemačka, Italija, Poljska, Brazil, JAR zemlje su koje su dosad potresali skandali s namještanjem utakmica.

No, sad je Uefa otkrila nove slučajeve i europski nogomet ušao je u najveći skandal u povijesti. Na žalost, u tom skandalu je i Hrvatska, među 200 sumnjivih utakmica u Europi 14 ih je iz naše lige.

Uefa ima dokaze
USKOK neće prvi put ući u nogomet, već je istraživao afere, među ostalim utakmicu Šibenik – Zadar kad je Patrice Kwedi rekao da je utakmica namještena. USKOK je utvrdio da utakmica nije bila namještena.

Naša policija možda je već dobila podatke u koje utakmice HNL-a Uefa sumnja, ali te podatke ne želi iznijeti. Čak i blokirane utakmice u našim kladionicama ne moraju biti sporne, uglavnom je veliki novac uplaćivan u dalekim destinacijama. Uefa će u srijedu predočiti podatke i reći što kani dalje poduzeti. Naslućuje se da će biti izbacivanja iz natjecanja.

– Takvi prekršaji sigurno utječu na nogomet, a kazne bi mogle zacijelo biti i one koje spominjete. Naravno, sve treba dokazati, ali kad Uefa s time izlazi u javnost, sigurno je da ima dokaze i to je grozno i za nas – kaže glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić. Svi s kojima se dosad razgovaralo o toj temi kažu: počinitelje treba kazniti.

– Daj Bože da se nađu oni koji se time bave – kazao je Igor Štimac, a slično tvrdi i predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin, ujedno i čelni čovjek Slavena Belupa, kluba koji se nedavno spominjao u sumnjivim utakmicama u Europi.

– Uefa sigurno ima dokaze, a ja sam mislio da će biti i stotine naših sumnjivih utakmica. No, treba razumjeti i igrače koji igraju i treniraju, a ne dobivaju plaće. Od čega će živjeti? – pita se dopredsjednik saveza Ivan Brleković.

Traži se naš Moggi
Za dokazanu krivnju kazne će biti oštre, kao u talijanskom slučaju Calciopoli (2006.) kad su Juventusu oduzeta dva naslova prvaka i bačen je u drugu ligu, Milanu, Interu, Fiorentini, Laziju oduzeti su bodovi, a izvršni direktor Juventusa Moggi osuđen je na 18 mjeseci zatvora.

Godinu prije bila je izbačena Genoa jer je podmitila Veneziju kako bi bila prva i ušla u prvu ligu, pa je otišla u treću ligu. Sad je na redu USKOK, policija, DORH, treba naći i osuditi našeg Moggija.

Glavni optuženi dolaze iz Berlina, Nürnberga...
Glavni optuženi iz najnovije aferi kladioničarskog skandala dolaze iz Berlina, Nürnberga, iz Ruhrske oblasti te jednog grada blizu Osnabrücka, pišu njemački mediji ne navodeći točno imena onih koji se sumnjiče da su namjestili 200 nogometnih utakmica. Ističe se jedino da “glavni optuženi u aferi žive u Njemačkoj”.

Najnoviji slučaj sada je nadmašio sve prethodne skandale i presedan je u njemačkom nogometu, piše Spiegel uspoređujući sadašnji skandal s kladioničarskim skandalom njemačkog suca Roberta Hoyzera kada su u pitanju bile 23 utakmice njemačkog kupa, druge i regionalnih liga. Njemački nogometni savez (DFB) i Liga udruga obećavaju punu podršku istražiteljima u provođenju istrage o skandalu. “Drago nam je da će državne vlasti obaviti sve potrebne istrage za sve ozbiljnije sumnje”, rekao je predsjednik DFB-a Theo Zwanziger.

Podmićivanje igrača, sudaca i drugih nogometnih dužnosnika poljuljat će povjerenje u vjerodostojnost tog sporta. Njemački mediji ističu da je pod istragom i dvanaest utakmica Europske lige te Liga prvaka. Među 200 osumnjičenih u najvećem kladioničarskom skandalu najmanje je jedan sudac iz DFB-a. Šteta koja se zasad procjenjuje iznosi desetak milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 80

OB
-obrisani-
19:46 21.11.2009.

..njemacka policija, vecenekoliko dana istrazuje namjestaljke... ..spominje se restoran KING u berlinu...vlasnici, i zena brace vlasnika HRVATA se nalaze u pritvoru...!!!! .

Avatar Azriel
Azriel
19:46 21.11.2009.

Zašto samo nogometaše? Mogu pitati i jednog stanovnika Monte Carla-tenisač, i naše košarkaše reprezentativce....

MB
mr_brown
10:39 22.11.2009.

bajić istražuje? sad sigurno svi drhte od straha :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije