Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Urušio se zid stambene zgrade u Puli

08.11.2008.
u 16:54

U središtu Pule, kraj crkve svetog Antuna, u subotu se urušio zid stambene zgrade, pa je 18 stanara evakuirano. Komad zida počeo se urušavati još u petak, što su zamijetila djeca igrajući se iza zgrade.

Došli vatrogasci
U subotu su, međutim, stanari naišli na oko 9 četvornih metara urušenog zida. Pala je zidna fasada, ali i kamene ploče široke oko 30 centimetara. Naime, riječ je o građevini iz vremena Austro-Ugarske, kada su se zgrade gradile manjim ili većim kamenim blokovima.

Na mjesto urušavanja u ulicu Sergio Dobrić broj 35 došao je i pulski gradonačlenik Boris Miletić te pročelnik za lokalnu upravu Vinko Knez. Stigli su i vatrogasci, policija, te djelatnici plinare. Zgrada je, radi predostrožnosti, isključena iz plinske mreže, isključeni su i struja i voda. Kasnije je ostala isključena samo plinska mreža.

Zapovjednik pulskih vatrogasaca Karlo Karlović kaže da je posrijedi dotrajalost starog objekta, a dvodnevna jača kiša podlokala je taj dio zgrade. Gradonačlenik Boris Miletić obiteljima je ponudio privremeni smještaj u dva obližnja hotela, na račun grada, dok se problem ne riješi. Većina stanara, 11 obitelji, ipak su našli rješenje kod prijatelja ili rodbine, a dvije će obitelji prihvatiti ponudu grada.

Vinko Knez, pulski pročelnik za lokalnu upravu, kazao je da Pula ima velikih problema sa starim zgradama. – Cijeli bivši gradski stambeni fond su stare zgrade, mnoge iz vremena Austro-Ugarske. Kada su građani otkupljivali stanove, četvorni metar bio je jeftin.

Popravak iz pričuve
Međutim, stanari moraju održavati i iz pričuve plaćati i zajedničke dijelove zgrade. Tako i ovaj urušeni zid trebaju platiti vlasnici stanova – kazao je Knez. Predstavnik stanara iz Dobrićeve 35 Anto Đuzel s time se ne slaže i kaže da su već dugo upozoravali tvrtku koja vodi brigu o zgradi na probleme mogućeg urušavanja.

U zgradi je ukupno 11 stanova, oko 30 ljudi i desetak djece. Sva je sreća da se zid s kamenim blokovima nije srušio na djecu dok su se ondje igrala. U ponedjeljak će u Dobrićevu ulici stići i stručnjaci za statiku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije