Naslovnica Vijesti

Urugvajci biraju nasljednika 'najsiromašnijeg predsjednika na svijetu'

Petogodišnji mandat Josea Mujice bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama koje su stanovnicima te zemlje donijele bolju ekonomsku sliku u odnosu na 2009., godinu te smanjile broj siromašnih.
29. studenoga 2014. u 08:45 2 komentara 803 prikaza
Jose Mujica
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Urugvajski predsjednički kandidat i bivši predsjednik Tabare Vazquez sutra biu, u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon četiri godine stanke mogao ponovno vratiti na dužnost predsjednika države.

Tome u prilog govore ankete i ispitivanja javnog mnijenja koje je provela agencija Equipos Consultores, a Vazquez kandidat vladajuće lijeve koalicije Široka fronta, osvojit će oko 54,5 posto glasova, a njegov protukandidat Louis Lacalle iz konzervativne Narodne fronte oko 40 posto.

U prvom krugu prije mjesec dana Vazquez je osvojio 47,8, a Lacalle 31,9 posto.

Zahvaljujući ekonomskoj politici gospodarstvo je poraslo za 4,4% u prošloj godini, što je za oko dva postotna boda više od regionalnog prosjeka, piše Economist.

Petogodišnji mandat Josea Mujice (79) bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama koje su stanovnicima te zemlje donijele  bolju ekonomsku sliku u odnosu na 2009., godinu te smanjile broj siromašnih.

Urugvajski predsjednik po ustavu nema ograničen broj mandata, ali oni ne mogu biti uzastopni pa je vjerojatno da će "omiljeni i popularni" Vazque, koji je bio predsjednik od 2005. do 2010. i ove nedjelje biti izabran.

I Mujica je omiljen predsjednik koji je poznat po svojoj jednostavnosti. Živi na moj farmi sa svojom suprugom te za sebe zadržava samo desetinu plaće, nema račun u banci i vozi "bubu".

>>Najsiromašnijem predsjedniku Mujici šeik nudi milijun dolara za 'bubu

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • alexvojin:

    Moj kum je bio u Urugvaju 6 meseci, predsednik je tamo legenda, ima najmanju platu na svetu, daje veliki deo sirotinjskoj deci, nema telohranitelje, obozava macke I zivi na farmi.Steta sto se ovi nasi politicari ne ugledaju na ovakvu ljudinu.

  • Deleted user:

    njega bi u nasim uvjetima porglasili ludim, a i nebi opsto jer nezna sto su klipovi ,klipcine , hobotice .regioni i ostale igre leptira sve u svemu drugi mentaitet ali dobar