Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi u svijetu

Urugvaj legalizirao marihuanu!

droga (1)
Ljiljana Marić
31.07.2013.
u 16:03

Iz vlade su poručili kako se zauzimaju za ovaj zakon jer istovremeno žele ograničiti konzumaciju težih droga te dilerima oteti dio zarade.

Urugvaj je odlučio u potpunosti legalizirati marihuanu i tako postala prva zemlja u svijetu koja će pravno regulirati uzgoj, distribuciju i prodaju marihuane, javlja BBC.

Iz vlade su poručili kako se zauzimaju za ovaj zakon jer istovremeno žele ograničiti konzumaciju težih droga te dilerima oteti dio zarade. Marihuana će se prodavati starijima od 18 godina koji su upisani u poseban registar. Oni bi mjesečno mogli kupiti najviše 40 grama droge te uzgojiti do šest biljaka za osobne potrebe.

Jedan od zagovornika legalizacije marihuane je i njegov predlagatelj - ministar obrane Eleuterio Fernandez Huidobro. On smatra kako "prohibicija pojedinih droga stvara više problema za društvo nego same droge te da su posljedice takvih problema katastrofalne".

>>Pik nanjušio 16 kilograma marihuane u autu iz BiH

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Vesna Scrollavezza Murvić
Vesna Scrollavezza Murvić
09:55 11.12.2013.

Konačno nešto pametno .., ali ne čekajte sada cijelu vječnost sa legalizacijom da konačno barem u nečemu HR. nije zadnja . To je izuzetno važno da se čim prije zasade naše puste oranice te da se plasira sam proizvod bez veće konkurencije na tržištu . U IME GOSPODARSKOG NAPRETKA - Molimo Vladu RH . za prihvaćanje zakona za legalizacije uzgoja prerade iste u čim kraćem roku ..., bez raspisa referenduma da se ne troše uzaludno sredstva kojih nema . http://www.index.hr/black/clanak/osam-razloga-zbog-kojih-bi-marihuana-trebala-biti-legalna/708060.aspx . - Ako ste razmišljali kako bi bilo dobro da možete zarađivati na uzgoju i prodaji marihuane, no sprječavao vas je zakon, i to bi se uskoro moglo promijeniti, piše Business.hr. Naime, upotreba indijske konoplje u medicinske svrhe sve je zanimljivija farmakološkoj industriji te marihuana uskoro mogla postati „zlatni rudnik“. U Europskoj uniji pod konopljom je 15.000 hektara zemlje, a koristi se za proizvodnju biogoriva, boja, papira i tekstila. John Hobson, predsjednik Europskog udruženja za industrijsku konoplju rekao je kako je konoplja jednostavna i jeftina , a osim što ne zahtijeva upotrebu kemikalija jako brzo raste. Da je u cijeloj priči u pitanju velik novac govori podatak da u Velikoj Britaniji godišnja zarada od proizvodnje konoplje iznosi 4 milijuna dolara. Prva odobrenja Kako napreduju istraživanja o korištenju konoplje u medicinske svrhe, farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za proizvodnju lijekova na bazi marihuane. Takvi lijekovi bi se mogli koristiti za ublažavanje kroničnih bolova, pomoć u liječenju raka, epilepsije i dijabetesa. Prava za prodaju lijekova na bazi marihuane za sada ima španjolski Admirall, Novartis i to za prodaju u nekim azijskim, afričkim i bliskoistočnim zemljama, a njemački Bayer ima dopuštenje za prodaju takvih lijekova u Velikoj Britaniji. (jk)

MI
mizffm
10:51 11.12.2013.

Bravo! U Americi (Colorado i Washington ) od 1.1.14. isto postaje legalno. Za medicinske ali i rekreativne svrhe. Za odralse, punoljetne osobe. Ogromna imperijalistka laz o Cannabis-u traje vec od 1937 i polako ali sigurno niti farmaceutska, kemijska, alkoholna, drvna itd industrije nisu u stanju istinu suzbiti. Od industrijske konoplje npr. po hektaru se moze 4,1 puta vise papira proizvesti nego od suma/drveca na istoj povrsini i to svake godine.Odjeca od konoplje ne izaziva nikakve kozne alergicne reakcije ( za razliku od sve ove plastike sta je u odjeci ). Za konopljino ulje ( od sjemenki ) se zna da ubija nezdrave stanice i podrzava rast i razvoj zdravih stanica. Upsjesno protiv koznih bolesti, itd. Sve to previse smeta velikim industrijama...! Psihoaktivan Cannabis nije do sada nikoga ubilo, za razliku od dviju najopasnijih legalnih droga na svijetu- Alkohol i nikotin. Ovdje u DE svake godine direktno ili indirektno ( 50 posto svih auto nesreca je uzrukovano pod utjecajem alkohola) umre 70 000 osoba a od duhana ca. 110 000 ljudi. Cannabis= 0 Kak' se na engleskom veli: "...God gave us Cannabis man gave us Alcohol... who do you trust...?" Od Cannabis-a se ne moze predozirati. Izjava Cannabis vodi do teskih droga, nije tocna! Prohibicija vodi do teskih droga, diler na cesti u jednoj ruci ima travu a u drugoj nesto puno opasnijega! Nema nikakve kontrole kvaliteta, nedavno je otkriveno da kriminalne energije cak i metal olovo ili prasinasto staklo mjesaju ili sprej za kosu samo da bi bilo teze na vagi! Dileru nije vazno dali je kupac punoljetan ili nije. Kuda svi ti novci idu od ilegalne prodaje...? U Nizozemskoj policija procjenuje da se okrene godisnje oko 6 miliardi euro na ilegalnom trzistu u NL. Od 1976 je u NL konzum toleriran (takodjer, 5 biljka smijes za sebe uzgajati ) ali i dalje sluzbeno ilegalno. U Portugalu su prije 10 godina sve droge de-kriminalizirali i osobe koje imaju problema sa konsumom tretiraju kao bolesnike a ne kao kriminalce...interesantno u Portugalu je u zadnjih 10 godina opcenito pao opci konsum (svih) droga...nestao car zabranjenog (?) U Ceskoj svako smije imati 5 biljaka. U Svicarskoj se posjeda do 10g kaznjava sa 100 Franaka bez upisa u krivicni popis. A najvaznije je i dalje medicinska svrha! Visoke doze THC-a CBD-a itd... ubijaju rakovne stanice! "...run from the cure..." na YT je vrijedno pogledati. Dokazano je da medicinski Cannabis moze brdo farma lijekova zamijeniti, bez svih tih opakih dodatnih pojava i ostecanja...! To sigurno nije u korist iste industrije. Jedan znanstvenik u Engleskoj tvrdi da kada bi u GB uveli Coffee-Shop model ca.25 posto ljudi bi prestali ici u birtije Alkohol konsumirati. To sigurno nije u korist alkoholne industrije. itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije