Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ursula von der Leyen: EU će uvesti carine državama koje previše zagađuju

Kolinda Grabar-Kitarović: Pozivam Zorana Milanovića da ne odustane od Inicijative tri mora – ona je jako značajna za Hrvatsku
23. siječnja 2020. u 18:20 3 komentara 225 prikaza
Ursula von der Leyen i Donald Trump u Davosu
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Drugi dan pregovora i sastanaka na pedesetom po redu Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu i dalje je tema koja je dominirala bila ekologija i klimatske promjene.

Ilustracija Istraživanje Zabrinjavajuće: Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz oceana

Europska povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Ivanova Gabriel tijekom jednog od panela potvrdila je da se ne radi dovoljno na rješavanju klimatske krize. Objavila je i da će Europska unija postati ugljično neutralna do 2050. godine, kao prvi kontinent koji će to uspjeti.

– Ovaj cilj predstavlja najveći izazov, ali i priliku našeg vremena. Nada je tu, ali treba jako puno raditi da bi se sve ostvarilo. Vrijeme je za akciju, za suradnju i sinergiju – ustvrdila je povjerenica Gabriel tijekom govora na jednoj od panel-diskusija u Davosu.

‘Amerika tako čista i lijepa’

No i jučer se analizirao govor na prvome danu skupa u Davosu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je hvalio samoga sebe da je doveo Sjedinjene Države u tako dobru ekonomsku poziciju u kakvoj do sad nikada nije bila. Osvrnuo se Trump i jučer na klimu, hvaleći SAD.

globalno zagrijavanje Stručnjaci upozoravaju: Smrtonosne klimatske katastrofe bit će sve češće i sve većeg intenziteta

– Amerika je tako čista i lijepa. No postoji jedan kontinent koji se guši u dimu – kazao je Trump ne navodeći Aziju, ali očito misleći na Kinu i Indiju, dvije države koje se smatraju najzagađenijima jer i dalje uvelike koriste “prljavu” industriju. Trump je ponovno napao klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, koja njega označava kao najvećega protivnika zaštite okoliša.

– Tisuće tona smeća nadiru prema nama jer ga druge zemlje bacaju u more. Ja mislim da se Greta mora pozabaviti tim drugim zemljama – kazao je Trump. Prema Trumpovu mišljenju, neki su aspekti rasprave o klimi “prijevara”. Nije Trump dao konkretne primjere za to. Zatim se ponovno dotaknuo Grete.

– Bilo bi bolje da ovo dijete živi svoj život – kazao je Trump i upitao nazočne novinare: A koliko je godina tom djetetu? Kad su mu odgovorili da ima 17 godina, Trump se nasmiješio i dodao: O, to je dobro. Zatim je kazao da mu je žao što se nije osobno susreo s Gretom.

Svjetski gospodarski forum U Švicarskoj Svjetski gospodarski forum zabrinut zbog krize u Europi

U kritikama upućenim Trumpu pridružila se i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ona je kritizirala Trumpov nacionalizam i princip “mi protiv njih”.

– Ne radi se o jednom predsjedniku, jednoj zemlji ili jednoj stranci. Moramo ponovno otkriti snagu suradnje, utemeljenu na pravičnosti i međusobnom uvažavanju. Za to se zalaže Europa – kazala je Ursula von der Leyen. Ona je istaknula da će Europa sa svojim programom “Green Deal”, kojega je nedavno prezentirala, postati prvi kontinent koji će do 2050. postati “klimatski neutralna”. Zaprijetila je Ursula i carinama na uvozne prooizvode za zemlje koje se ne pridržavaju pravila za zaštitu klime.

– To je pitanje pravičnosti prema europskim poduzetnicima i radnicima. Zaštitit ćemo ih od nelojalne konkurencije – kazala je Ursula von der Leyen u Davosu.

Istaknula je da je jedna od mogućnosti uvođenje “graničnog mehanizma za ugljik” - odnosno carina za uvezenu robu koja je proizvedena na način koji zagađuje klimu.

– No, radije bih uvjerila naše trgovinske partnere da rade s nama u jednakim uvjetima od kojih ćemo na kraju svi profitirati – zaključila je čelnica EU.

Antonio Guterres: 'Za obuzdavanje klimatskih promjena imamo 12 mjeseci'

“Europa koja raste”

Forum u Davosu iskoristili su i hrvatski političari da bi predstavili svoje ideje i projekte. Tako je hrvatska predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelujući na panelu pod nazivom “Europa koja raste, gospodarska vitalnost srednje i istočne Europe”, rekla da je Inicijativa Tri mora, kao jedna od najvažnijih inicijativa u Europi i EU, važna za Hrvatsku te je pozvala svog nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje.

– Riječ je o inicijativi koja mora osnažiti ovaj dio EU i omogućiti jednake životne uvjete za naše državljane kakve imaju u nekim drugim državama Europe – kazala je hrvatska predsjednica, napominjući da je Hrvatskoj, kao članici EU, ostalo ispuniti još dva cilja. Ući u eurozonu, odnosno uvesti euro, te postati dio schengenskog prostora.

Klaus Schwab Nužne reforme Svjetski gospodarski forum: Evo što je najveći rizik za svjetsko gospodarstvo

Na forumu u Davosu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je ocijenio da su razgovori koji su vođeni izuzetno bitni zbog jačanja bilateralnih odnosa te pozicioniranja Hrvatske u svijetu, osobito u kontekstu predsjedanja Hrvatske EU.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • bf2:

    heh,ono kad se obogatiš na kolonijalizmu,izrabljivanju i pljačkanju drugih naroda,opariš se na teškoj industriji i kada ti ona prestane biti profitabina,onda moraliziraš slabije razvijenim zemljama o moralu,ljudskim pravima i klimi...

  • SS11223344:

    Sama mogućnost da se nekim državama članicama može uvesti carine govori o tome koliko je ova EU loša organizacija.