Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Švicarskoj

Svjetski gospodarski forum zabrinut zbog krize u Europi

Svjetski gospodarski forum
AFP/PIXSELL
25.01.2012.
u 15:36

Očekuje se da će sastanku pristupiti i čelnica MMF-a Christine Lagarde, predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te šef Svjetske trgovinske organizacije Pascal Lamy

Sve veće nejednakosti u svijetu, koje možemo iščitati iz pokreta Occupy Wall Street i Arapskog proljeća, ugrožavaju napredak globalizacije i predstavljaju prijetnju ekonomijama širom svijeta – piše u izvješću Svjetskog gospodarskog foruma koji se održava u švicarskom Davosu, izvještava HRT.

Glavne teme Foruma bit će kriza u eurozoni i njezin utjecaj u svijetu, ali i budućnost kapitalizma, uzlet Kine, financijska regulacija i posljedice prosvjeda koji su se održavali u svijetu.

Na 42. po redu sastanku na kojemu će se razgovarati o načinu rješavanja ekonomske krize u Europi, ali i o mogućnosti povratka recesije, sastat će se 40 šefova država i vlada među kojima je njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Izraela Shimon Peres, predsjednik Meksika Felipe Calderon, britanski premijer David Cameron i američki ministar financija Timothy Geithner.

Očekuje se da će sastanku pristupiti 19 najutjecajnijih svjetskih bankara među kojima predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, ali i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te šef Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy te čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Na petodnevnom sastanku očekuje se 2600 sudionika, dok će se oko pet tisuća vojnika brinuti za sigurnost sudionika.

Više pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
maraosta
15:47 25.01.2012.

treba imati kapital, treba stvoriti novi i kvalitetni,konkurentni proizvod, treba manje potrošiti a više zaraditi, jedino tako se izlazi iz krize. obzirom da ni ova vlada nije u stanju to napraviti, mi čemo i dalje tonuti. europska unija če nam samo pomoći da potonemo još dublje. njima čemo godišnje davati dvije milijarde eura, a to ova država i njezini radnici ne mogu zaraditi, svoriti, davati.izlaza nema, osim da se unija raspadne.

Avatar flegmatik
flegmatik
15:51 25.01.2012.

Uh, uh! Hoce li govoriti i Slavko Linic? Od kad smo izglasali pristupanje EU, naglo nam je porastao ugled u svijetu, pa tako i nasem ministru financija ;-)

Avatar Nostradurus
Nostradurus
15:55 25.01.2012.

I proći će savjetovanje i neće ništa smisliti. Kao i uvijek. Lisice ne mogu kokoškama pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije