Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ured predsjednika izdao oštro priopćenje: Vlada ne poštuje zakone i procedure

"Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise", smatraju na Pantovčaku
06. studenoga 2020. u 13:51 60 komentara 11016 prikaza
Zoran Milanović nastavio verbalni sukob s Plenkovićem
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ured Predsjednika RH medijima je u petak dostavio priopćenje u kojem tvrdi da Vlada zajedno s Koordinacijom za sustav domovinske sigurnosti ne poštuje zakone i propise.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vlada Republike Hrvatske je, prema službenom priopćenju objavljenom iz Vlade RH u četvrtak 5. studenoga 2020., „primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu.

NABAVKA Problem na Pantovčaku: Milanoviću ponestalo ordenja i alata za njihovu izradu

Na taj način, nastavljeno je nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a koje je započelo donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada 2020. 1. Vlada RH nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti Zaključkom od 22. Listopada 2020. Vlada RH zadužila je Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu, a prema Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti Vlada RH nema zakonsko uporište zadužiti Koordinaciju za donošenje bilo kakvih mjera.

Središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost koje, prema člancima 8. i 9. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, jedino odobrava planove rada Koordinacije. 2. Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti dužna je izvijestiti Predsjednika Republike o zaključcima, a to nije učinila Nakon što je Vlada RH, suprotno zakonu, zadužila Koordinaciju da predloži mjere, Koordinacija je nastavila postupati suprotno zakonu jer je svoje Izvješće sa zaključcima dostavila Vladi RH, ali ne i Predsjedniku Republike. Prema zakonu, Koordinacija je dužna o zaključcima sa svojih sjednica izvijestiti Predsjednika Republike, predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora.

MINISTAR OBRANE Banožić: Ne znam hoće li Sabor pokrenuti Milanovićev opoziv, ali to je važna tema

Do danas, Koordinacija nije izvijestila Predsjednika Republike o svojim zaključcima. 3. Savjetniku Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije Isto tako, prekršen je Poslovnik o radu Koordinacije. Prema Poslovniku Koordinacije, zapisnik sa sjednice mora se dostaviti na očitovanje svim sudionicima sjednice kojima se daje rok od osam dana za očitovanje o zapisniku, odnosno daje mogućnost primjedbi na zapisnik.Tek nakon što se svi članovi Koordinacije očituju, zapisnik može biti usvojen i može se pripremiti Izvješće o održanoj sjednici za Predsjednika Republike i predsjednika Vlade RH.

Savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike koji je, kao član, sudjelovao na sjednici Koordinacije do danas nije dobio zapisnik sa sjednice, niti se je mogao očitovati o zapisniku. To znači kako nije poštovana propisana procedura donošenja Izvješća. Iz svega proizlazi kako Vlada RH i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise kojima je uređeno djelovanje sustava domovinske sigurnosti jer svojim postupanjem zaobilaze Vijeće za nacionalnu sigurnost (koje je po zakonu središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti) i Predsjednika Republike (koji po Ustavu RH, zajedno s Vladom RH, usmjerava rad sigurnosnih službi)."

 

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • vbk:

    Besposlen pop i jariće krsti .

  • stric2:

    .... a u početku je bila alergija ... samo mala , sitna alergija .... i evo ga , dan po dan , tjedan po tjedan , mjesec po mjesec i čovjek je totalno bolestan .... .... pa se ti nemoj ... prikaži još! liječiti pod stručnim nadzorom ..... e zorane zorane ....

  • kokalo22:

    ovom je fakat dosadno