Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upute za provedbu mature: Obavezne maske, prije ispita potrebno mjerenje temperature

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće, s otvorenim prozorima
03. svibnja 2021. u 19:12 0 komentara 164 prikaza
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije, u kojima se uz ostalo navodi da  će pristupnici morati nositi maske za vrijeme ispita, ulaziti i izlaziti jedan po jedan te ponijeti svoj pribor i poštovati propisani razmak.

Šibenik: Škole nakon mjesec i pol otovorile svoja vrata, mali odaziv učenika NASTAVA PO MODELU A Svi maturanti od ponedjeljaka u školama, iznimka samo jedna županija

Prema objavljenim uputama, mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije mora se prije svakoga ispita i na kraju svakoga radnog dana temeljito oprati i dezinficirati.

Neposredno prije dolaska pristupnika prostorije treba provjetriti, a u svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike.

Dolazak pristupnika na ispite državne mature treba organizirati tako da se oni pri dolasku ne grupiraju. Izvan ustanove u kojoj se provodi ispit i u njoj poželjan je fizički razmak od 2 metra.

Srednjoškolci u šibensko-kninskoj županiji prelaze na online nastavu KAKO RAZMIŠLJAJU UČENICI? Istraživanje među mladima u Hrvatskoj: Najviše vjeruju vojsci, gotovo pola ih odobrava ZDS

Pristupnici prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu i ponijeti zaštitnu masku, a na ulazu treba postaviti dozator s dezinficijensom.

Sve prisutne osobe obvezno moraju nositi maske (osim onih koje imaju izuzeće).

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće, s otvorenim prozorima.

Učenici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje mjesto po rasporedu izvješenom na ulazu u prostoriju, razmak između učenika, dežurnih nastavnika i voditelja mora biti najmanje 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra.

Vrećica s ispitnim materijalom učenike će dočekati na stolu, a tijekom pisanja na stolu, uz ispitne materijale, smiju biti samo osobna iskaznica, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom.

U 405 škola samo po 10-ak đaka Najveći simbol demografskog raspada: Hrvatska je u sedam godina izgubila čak 51 tisuću učenika

Po završetku pisanja ispita, pristupnici odlažu ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještavaju dežurnoga nastavnika da su završili. Sve što su donijeli, pristupnici odnose sa sobom kada napuštaju ispitnu prostoriju.

Pristupnicima kojima je odlukom o prilagodbi odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati mjesto najudaljenije od ulaza u prostoriju kako bi po završetku redovnoga vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji.

No, pristupnike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit treba smjestiti što bliže izlaznim vratima prostorije, čak i kada im je omogućeno produljeno trajanje ispita.

Preporučuje se da pristupnici iz ispitne prostorije i ustanove organizira izlaze jedan po jedan, a propisani razmak treba održavati i nakon ispita.

PRIPREMAO KRVAVI POHOD U Sloveniji spriječen pokolj: Srednjoškolac naručio oružje, trebalo mu doći u mikrovalnoj

Kada ispit završi, prostorije treba očistiti i oprati te provjetriti, a površine koje su se češće dodirivale prebrisati dezinficijensom.

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška osobnoga pomagača, ispit se provodi u izdvojenome prostoru i osobni pomagač nosi medicinsku (kiruršku) masku. Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji se koriste nekom drugom vrstom opreme ili pomagalima imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom ako nije drukčije dogovoreno.

Tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke.

Tijekom epidemije covid-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na covid-19 i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na covid-19 (povišena tjelesna temperatura i poremećaj osjeta njuha i okusa).

Negativan PCR nalaz nije potreban kao uvjet za pristupanje ispitima državne mature, ali ga moraju imati osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica te osobe koje kašlju, imaju poteškoće u disanju ili glavobolju.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije moraju se javiti školi, a kandidati NCVVO-u radi dogovora  o posebnim uvjetima polaganja ispita.

Šibenik: Učenici nižih razreda krenuli u školu, ostali idu online NASTAVNA GODINA 2021./2022. Kalendar nastave za iduću godinu: Zimski odmor u 2 dijela, učenicima i kratki jesenski odmor

Svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu ispita državne mature, osobnim pomagačima i drugima preporučuje se da se prije prvoga i sve do posljednjeg ispita pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze (pridržavanje fizičke udaljenosti, pojačana osobna higijena te izbjegavanje većih okupljanja).

Osobe koje u razdoblju polaganja ispita razviju respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužni su o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine.

Ako se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi zaraza nekoga sudionika sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.

 

U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.