Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1600 kuna po radniku

Uprava HAC-a odgodila isplatu uskrsnica, sindikat najavio tužbe

Drama na autocesti: Žena napala vozača autobusa, intervenirala policija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/2
08.04.2020.
u 12:05

Radi se o 1000 kuna u novcu, a 600 kuna u bonu. Ukupno 4,2 milijuna kuna za sve radnike HAC-a.

Uprava Hrvatskih autocesta (HAC) donijela je odluku od odgodi isplate uskrsnice u toj tvrtki za ovu godinu. Radi se u uskrsnici vrijednost ukupno 1600 kuna po radniku od čega je 1000 kuna u novcu, a 600 kuna u bonu. Ukupno 4,2 milijuna kuna za sve radnike HAC-a. 

Čelnici HAC tu svoju odluku zbog, kako se navodi u odluci , bitno izmjenjenih uvjeta poslovanja tvrtke u uvjetima epidemije i pandemije korona virusa COVID19. A svoju odluku su donijeli i na osnovu Odluke o ograničavanju koristenja sredstava predviđenih Državnim proračunom RH i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika Državnog proračuna za 2020. i I Zaključka Vlade RH o pokretanju pregovora sa socijalnim partnerima o isplati odredenih materijalnih prava prema ugovorenim kolektivnim ugovorima. Isplata uskrsnice u HAC-u se, prema odluci Uprave, odgađa do okončanja pregovora Vlade RH sa socijalnim partnerima i okončanja pregovora o sklapanju III Dodatka Kolektivnom ugovoru izmedu HAC- a i Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS), a vezano za isplatu određenih materijalnih prava.

No u NCS-u se protive toj odgodi isplate uskrsnica i najavljuju tužbe. U tom sindikatu kažu da su već odbili prijedlog Uprave HAC-a o ukidanju dodataka na plaću, što znači da pregovori za III. Dodatak KU nisu u tijeku, a sve i da jesu, to ne bi promijenilo činjenicuda su navedene obaveze iz važećeg KU dospjele i da za njihovo ispunjavanje nije ugovorena mogućnost odgode. Navode i da je Odlukom Uprava te obaveze odbila ispuniti, time je prekršila KU.

Predsjednik NCS-a Mijat Stanić kaže da su uskrsnice već dospjela potraživanja radnika i da sindikat tu ne može ništa sad učiniti jer svaki radnik ionako može podnijeti tužbu za njihovu isplatu. Stanić ističe da su mnogi radnici HAC-a pod blokadom, imaju oštećene kuće u potresu, u samoizolaciji te da NCS jest za solidarsnot, ali na dobrovoljnoj razini i sukladno mogućnostima odnosno da u tom sudjeluje koliko tko može

Ključne riječi

Komentara 26

UG
ugroženi
12:24 08.04.2020.

Hrvatska solidarnost na djelu. Nevjerojatno. Odrekli bi se oni ali ne smiju. Kolektivni ugovor ih tjera. Oni su legalisti. Tako je bilo i u domovinskom ratu. Dok su neki ležali u rovu drugi su ispijali koktele na špici u Zagrebu. Nakon rata zbrinuti su najprije oni sa špice, naravno.

MA
matan91
12:10 08.04.2020.

Govna bili, govna ostali.

TH
than
12:30 08.04.2020.

Neka tuže. I trebaju. Kriv je onaj tko je pristao na usksnice i ostala prava. Tko bi to kod privatnika gomilao podobne, a ne sposobne ? Na izmišljena radna mjesta ? Još manje bi isplaćivao uskrnice u poduzeću koje gomilaa gubitke.. Ali dok narod plaća... Svako bi znao voditi državu/grad dok ima para, ali pripremiti državu za vrijeme kada para nestane, e tu se već razdvaja žito od kukolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije