Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni inspektorat upozorava

Upozorenje o branju prvih proljetnica: kazne i do 200.000 kuna

visibabe
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
16.02.2022.
u 14:30

Sukladno članku 64 Zakona o zaštiti prirode mora se ishoditi rješenje Ministarstva za uzimanje iz prirode zavičajnih divljih vrsta u svrhu prerade i prodaje

Državni inspektorat upozorio je da se ubiranjem prvih proljetnica i uklanjanjem tih biljaka iz prirode, izravno utječe na njihovu održivost. Stoga podsjećaju građane da je zabranjeno brati i prodavati strogo zaštićene vrste proljetnica, kao što su velecvjetni kukurijek, dok je za branje proljetnica, poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca  potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sukladno članku 64 Zakona o zaštiti prirode mora se ishoditi rješenje Ministarstva za uzimanje iz prirode zavičajnih divljih vrsta u svrhu prerade i prodaje. Za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta u svrhu prerade ili prodaje, bez dopuštenja Ministarstva, te branje i prodaju strogo zaštićenih vrsta propisane su novčane kazne.

Propisana je novčana kazna za prijestupnike u iznosu od 25.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu, od 7.000 do 30.000 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 10.000 do 40.000 kuna za fizičku osobu obrtnika.

Za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta za osobne potrebe nije potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva, pri čemu se sakupljanjem biljaka za osobne potrebe smatra sakupljanje do ukupno pet pojedinačnih komada podzemnih dijelova (lukovica, gomolja, korijena ili rizoma), 2 kg stabljika s listovima i cvjetovima, pet stručaka stabljika s listovima i/ili cvjetovima, 1 kg listova, 1 kg cvjetova, 0,5 kg sjemena, 10 kg plodova, 0,5 kg pupova i jedan busen mahovine dnevno.

Iako se branjem nadzemnih dijelova proljetnica iz prirode za osobne potrebe one skroz ne ugrožavaju, uvelike se degradira estetska vrijednost prirode, upozoravaju. S druge strane sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija.

VIDEO Vozili smo se Sljemenskom žičarom koja s radom počinje za dva tjedna

Komentara 10

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
13:55 16.02.2022.

Eto dokaza apsurdnog zakonodavstva, kako u Lijepoj našoj, tako i u mnogim drugim državama: Uništi li namjerno netko biljku koja je zaštićena, makar i samo njezine dijelove, npr. lukovicu, biti će prema zakonu sankcioniran, što je potpuno ispravno i tako treba biti. Isto će se dogoditi i onome tko namjerno uništi jaje zaštićenog gmaza ili ptice, što je također ispravno i tako treba biti. No, uništi li pak netko ljudski fetus u majčinoj utrobi, to je onda sasvim legalno i zove se abortus.

Avatar majkuvam
majkuvam
15:25 16.02.2022.

Ne smiješ ubrati koju visibabu a šume nam sječom nestaju neviđenom brzinom,normalno...

IG
igorl
11:35 16.02.2022.

Ne smijes ubrat vise od 1 kg cvjetova... got it.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije