Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlonamjerna datoteka

Upozorenje MUP-a: Ne nasjedajte na lažni e-mail Fine o pokretanju ovrhe

računalo
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
18.12.2017.
u 12:02

Tekst poruke gramatički je korektan te lako navodi korisnika na pokretanje poveznice, upozorava MUP.

MUP je izvijestio da je zabilježena nova "phishing prijetnja putem elektroničke pošte" u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja uime FINA-e i vještim navođenjem pokušava namamiti potencijalnu žrtvu na preuzimanje maliciozne datoteke preko umetnute zlonamjerne poveznice u tekstu poruke.

Tekst poruke gramatički je korektan te lako navodi korisnika na pokretanje poveznice, upozorava MUP.

"U naslovu poruke stoji 'Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka', a u tekst poruke umetnut je phishing URL koji korisniku nudi preuzimanje zlonamjerne datoteke. Phishing URL nalazi se na lažnoj domeni 'fina.online' (stvarna domena FINA-e je 'fina.hr'). Savjetuje se blokiranje prometa prema IP adresi 68.65.122.71 i gore spomenutoj domeni.

Iza zlonamjerne datoteke nalazi se ransomware, zlonamjerni program koji šifrira datoteke na računalu te zauzvrat traži otkupninu za dešifriranje šifriranih podataka. Prema nekim saznanjima, u slučaju pokretanja, malware se širi po lokalnoj mreži pogođene ustanove/tvrtke. U slučaju zaraze, savjetuje se izoliranje zaraženog računala iz mreže.

Nacionalni CERT poslao je prijavu za blokiranje lažne domene i uklanjanje phishing URL-a te uklanjanje maliciozne datoteke. Sve korisnike pozivamo na oprez prilikom otvaranja poruka elektroničke pošte", ističu u MUP-u.

Pogledajte i VIDEO: NAJBOLJI MOBITELI 2017

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
12:51 18.12.2017.

ako nemaš ništa vrijednoga, onda se nemaš ni čega bojati. ako sudimo po općeprihvaćenom stavu da smo teška sirotinja, i da nemamo ništa vrijednoga, onda nema problema za nas. ako nešto i imamo, sigurno nije na kompu!

Avatar Hrvatska-Cuga
Hrvatska-Cuga
12:47 18.12.2017.

Upozorenje MUP-a: Ne nasjedajte na lažne poruke balkanske Vlade o tome kako ne priznaju pravednu presudu EU arbitraže oko granice jer europski susuedi Slovenci se več dugo smiju i spremaju na jedrenje po novom svome nesmetano vanka prema otvorenom i još slijede tužbe za troškove i dosadašnje ometanje.

TR
trolll
14:16 18.12.2017.

kakav glupan moraš biti otvarat na mailu nešto što je kao od fine... pa odakle fini vaš mail... fina šalje plave kuverte... ili u većini slučajeva ne šalje ništa nego vas jednostavno orobi... tko otvori tako nešto jednostavno se mora zapitati koliko je glup i kako pati od manjka inteligencije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije