Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dio cesta zatvoren

Upozorenja zbog olujnog vjetra, kiše i mogućih pijavica: Očekuje se i do 50 litara po četvornom metru

Foto: Pixsel
05.11.2019.
u 18:15

Europski sustav za prognoziranje oluja (ESTOFEX) zbog izraženih oborina, jakih naleta vjetra te mogućnosti pojave pijavica izdao je drugi stupanj upozorenja za pet zemalja jugoistočne Europe među kojima se nalazi i Hrvatska

Olujni udari juga koji su zahvatili cijelu Hrvatsku osim što su izazvali potop u Rijeci, prekinuli su i mnoge katamaranske, brodske i trajektne linije diljem Jadrana, a prema prognozama metorologa iste nevolje nastavit će se i sutra.

- Znatnijih nevolja s jakim i olujnim vjetrom, te valovitim, na južnom dijelu Jadrana i jače valovitim morem bit će i u noći, ponegdje još i u srijedu ujutro - i to ne samo zbog juga, nego i zbog oštra - južnog vjetra, te lebića - jugozapadnoga. Poslijepodne će se stanje smirivati, ali će i dalje na Jadranu i u gorju biti relativno vjetrovito, dok će u većini unutrašnjosti vjetar biti slab, gdjekad čak i izostati. Osim vjetra, probleme će ponegdje stvarati i kiša, većinom najobilnija do srijede ujutro - vjerojatno ponajviše u unutrašnjosti Dalmacije, gdje lokalno može pasti i više od 50 litara po četvornome metru. U sjevernijim će krajevima veći dio srijede kiša uglavnom izostati - prognozira Zoran Vakula za HRT.

DHMZ također upozorava da su sutra mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Za područje Jadrana Meteoalarm je izdao i niz upozorenja. Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi za cijelu obalu sve do sutra, dok je za danas na snazi narančasti alarm za Liku, Gorski kotar i Istru.

Europski sustav za prognoziranje oluja (ESTOFEX) zbog izraženih oborina, jakih naleta vjetra te mogućnosti pojave pijavica izdao je drugi stupanj upozorenja za pet zemalja jugoistočne Europe među kojima se nalazi i Hrvatska.

Poremaćaji u prometu

Zbog kiše i vjetra došlo je do poremećaja i u cestovnom i u pomorskom prometu. HAK javlja da je zbog poplave zabranjeno prometovanje županijskom cestom ŽC5031 na dionici Plešce-Zamost. Alternativni put je Hrvatsko-Zamost-Mali Lug.

Zbog jakog vjetra na državnoj cesti DC1 na dionici Borje-Klapavica i državnoj cesti DC522 Udbina-Gornja Ploča također je zabranjen promet, ali samo za I. skupinu vozila, odnosno autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a mogući su odroni, pa HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ključne riječi

Komentara 3

MV
mato.valic.5
20:09 05.11.2019.

Ma de nemoj snijeg koce ga cistiti??

ZO
Zooltan
19:52 05.11.2019.

Kiša je normalna prirodna pojava.

PR
prajdali100
18:43 05.11.2019.

Neka pada,vrijeme joj je.Kad će snijeg ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije