Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvor ljubimac

Upornost se isplatila, Ernest se stražnjom nogom počeškao po uhu

Ernest
Foto: Privatni album
1/4
23.02.2016.
u 21:26

Iako su se već brinuli o ozljeđenim tvorovima, u Udruzi Tvorum nisu do sada imali nijednog s trajnim posljedicama

Kad se prije kratkog vremena dvogodišnji tvor Ernest uspio zadnjim nogama počeškati po uhu, svi su u njega gledali s nevjericom i veseljem. Mislili su, kaže Petra Logožar, predsjednica Udruge Tvorum, da to nikad neće moći napraviti.

- Ernest je došao k nama u travnju prošle godine iz Pule. Uz ozljedu kralježnice, na oba boka imao je oderotine od 10-ak centimetara, a i na bradi i čelu imao je rane. Stražnje noge držao je uz tijelo, vukao ih je za sobom, a kretao se samo prednjim nogama. Nije mogao kontrolirati ni mokrenje ni veliku nuždu - priča P. Logožar. Prema ozljedama, dodaje, izgledalo je kao da je dugo bio zatvoren u kavezu pa je grizući rešetke ozlijedio čelo i bradu. Kroz rešetke se vjerojatno i provukao van, pri čemu su nastale ozljede bokova i kralježnice.

Pregledi i vježbe

Po dolasku u Zagreb Ernest je prošao sve preglede i pretrage, kastriran je i mikročipiran, a već nakon nekoliko mjeseci vidio se veliki napredak.

- Svakodnevno vježbanje isplatilo se. Počeo je redovno koristiti stražnje nožice, mahati njima, povremeno se o oslanjati na njih kako bi se uzdignuo kod penjanja na jastuke i ležaljke za spavanje. Počeo je prepoznavati da je vrijeme za veliku nuždu pa se trudi i obaviti je na mjesta predviđena za to, na pelenu u kavezu ili novine na podu. Uz posebnu prehranu, razne vrste sirova mesa, kosti i iznutrice, te svakodnevnu igru s drugim tvorovima naprosto je procvjetao i pokazao da je veseo i uporan optimist - kaže Petra.

Oslanja se na noge

Errnest je u rujnu bio na operaciji ozljede zbog koje je krvario pri mokrenju, a krvarenje je bilo obilno pa je primio i transfuziju.

- Oporavio se nakon mjesec dana, a otad mu praznimo mjehur dva puta dnevno jer sam ne može. Sada stražnje noge redovno koristi kad hoda, ali samo kao pomoćne kotačiće. Kreće se prednjima nogama i vuče se po jednom ili drugom boku, a stražnje noge za to vrijeme “veslaju”. Ponekad, kad se jako zaigra s prijateljima Hurittom, Ayashom i Zinom, uspije se na njih malo osloniti i odgurnuti u pravilnom položaju - kaže Petra Logožar.

Iako su se do sada puno puta brinuli o ozljeđenim tvorovima, Ernest je jedan od teže ozljeđenih, ali su kod njega, na žalost, ostale i trajne posljedice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije