Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni fond

Uplatu Barišićevih četiri milijuna kuna Bajiću prijavila – banka

bacic
Goran Stanzl/Pixsell
10.11.2010.
u 00:30

Prema zakonu, banke su dužne prijaviti sve transakcije iznad 200.000 kuna i ispitati klijente o porijeklu novca

Neugodna priča o četiri milijuna kuna gotovine koja je kružila HDZ-om dobila je novi detalj koji objašnjava zašto je novac na kraju završio u sefu glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prema informacijama iz nekih službenih izvora, jedna od banaka u kojima vladajuća stranka ima račune prijavila je Uredu za sprečavanje pranja novca sumnjivu transakciju jer su predstavnici HDZ-a htjeli na račun položiti dva milijuna kuna i tristo tisuća eura.

Niz podataka
Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, bankovni službenici moraju svaku transakciju s gotovinom većom od 200.000 kuna prijaviti Uredu, ali moraju i klijenta ispitati o – izvoru sredstava, uz niz ostalih podataka. Zakon kaže da bankovni službenici moraju od klijenta uzeti i "podatke o izvoru sredstava koja jesu ili će biti predmet transakcije ili poslovnog odnosa".

Kako je, prema dosad objavljenim, a nedemantiranim podacima, Mladen Barišić donio novac u HDZ, čelnici stranke nisu morali znati njegovo podrijetlo. Banka takvu transakciju mora prijaviti kao sumnjivu Uredu za sprečavanje pranja novca te navesti indikatore koji upućuju na to da bi mogla biti riječ o pranju novca ili nekoj drugoj sumnjivoj operaciji.

U Uredu za sprečavanje pranja novca tada moraju otvoriti spis o tom događaju, provjeriti navode banke i sve prijaviti policiji i DORH-u. Očito su u tom trenutku sudionici ovih operacija shvatili da je riječ o rizičnim transakcijama te je novac na kraju predan u DORH.

Zna se da predsjednik države odbija komentirati slučajeve korupcije koji su u tijeku, no ipak je nedvosmisleno poručio što misli o mogućnosti da se jedna politička stranka financira tako da joj se nose torbe pune novca.

Počinitelj mora odgovarati
– Svakako, onaj tko je nosio, ako se ustanovi da je itko nosio, novac u torbi, ozbiljno je povrijedio pravni poredak i mora za to odgovarati, bez obzira na to o kome je riječ – poručio je Josipović.

U vladajućoj stranci, pak, demantiraju kako su pokušali novac staviti na račun stranke u banku.

– Nečuveno je kakve se špekulacije i konstrukcije proizvode u medijskim krugovima – komentirao je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić optužbe da je novac koji mu je donio Barišić kad je razriješen s mjesta rizničara HDZ-a pokušao oročiti u banci.

Dodao je još kako je stav HDZ-a poznat, da ne komentiraju uskočke predmete koji su u fazi istrage.

Komentara 48

KO
kokos
08:36 10.11.2010.

sve je dakle isto kao i devedesetih, kad su torbe išle i preko granice...

TU
tutle
00:36 10.11.2010.

ne komentiraju istrage jer su u njima glavni akteri, točnije lopovi

Avatar DucMan
DucMan
06:44 10.11.2010.

Sad bi se mogao pojavit netko sa komunistima i partizanima, Titom i tako nečim. Znate kako to ide kad se počen o HDZ-ovoj ljubavi prema svemu što je Hrvatsko, pogotovo materijalnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije