Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova terapija

Upala mozga poslije kapi pomaže živčanim stanicama u oporavku

mozakgrafika
VL
VL
Autor
Diana Glavina
02.01.2011.
u 23:30

Dok u Londonu eksperimentiraju ubrizgavanjem matičnih stanica u mozak, u Zagrebu su dokazali da se one mogu aplicirati i kroz krvotok

Eksperimentalni miševi u kojih nema upalne reakcije nakon moždanog udara oporavljaju se loše i sporo. Potvrđeno je da upala mozga – oticanje mozga i dodatno odumiranje živčanih stanica – koje se razvija nakon moždanog udara ne samo da nije štetno već da su neke komponente upale korisne jer dugoročno potiču oporavak živčanih stanica mozga, neurona.

Obnoviti veze

– Eksperiment je obavljen na transgeničnim miševima u kojih smo izazvali moždani udar tako što smo začepili upravo onu krvnu žilu u mozgu koja se i u čovjeka najčešće začepi i uzrokuje infarkt mozga. Zanimale su nas mogućnosti dugoročnog oporavka mozga pacijenata nakon infarkta – kaže dr. Srećko Gajović, profesor Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta i pročelnik Odsjeka za neurogenetiku, citogenetiku i razvojnu genetiku Hrvatskog instituta za mozak u kojem ima svoju istraživačku grupu.

– Upalni proces treba dodatno istražiti kako bi se precizno razlučilo koji elementi upale djeluju korisno na oporavak mozga, a koji mu onemogućuju još bolji oporavak. Naime, današnji stav u terapiji moždanog udara o nužnosti smanjivanja upale previše je općenit. Bazičnim se istraživanjima mora upozoriti na to kako efikasnije kontrolirati upalni proces. To znači da bi istovremeno trebalo smanjiti otok mozga i tako spriječiti dodatno propadanje živčanih stanica, ali i poticati pozitivne elemente upale koji omogućuju da preživjele stanice što prije obnove oštećene veze i preuzmu funkciju izgubljenih neurona. Cilj je da ukupna šteta nakon moždanog udara za bolesnika bude što manja – tumači dr. Srećko Gajović, uvjeren da će znanost moći odaslati poruku u kojem se smjeru treba razvijati terapija. Možda dobijemo i neki novi lijek, kaže prof. Gajović, zadovoljan što će istraživanje njegove grupe uskoro biti pripremljeno za znanstvenu publikaciju i tako će se uključiti u nove znanstvene mreže.

– Za razliku od drugih organa, gdje najčešće imamo jednoznačan odgovor, kod mozga to nije tako. Svjedoči i primjer prvoga kliničkog istraživanja u Engleskoj, gdje se matične stanice ubrizgavaju direktno u mozak 12 pacijenata koji su imali moždani udar.

– No, u suradnji s Université Libre de Bruxelles, na štakorima s jednom neurodegenerativnom nasljednom bolešću mi smo dokazali da se matične stanice mogu uspješno aplicirati kroz krvotok – ističe prof. Gajović. Matične stanice se, dakle, ne moraju aplicirati izravno na mjesto koje treba liječiti, u ovom slučaju u mozak.

Posebna je zanimljivost našega otkrića na bolesnim štakorima da matične stanice kroz krvotok ulaze u mozak, i to baš tamo gdje treba – ističe prof. Gajović, koji sa svojim suradnicima planira ovo iskustvo i spoznaju primijeniti i dodatno istražiti na miševima s moždanim udarom. Očekuje da će projekt financirati nacionalna zaklada za znanost.

Smanjiti štetne pojave

– Jer, kao što znamo, očekivanja od terapije teških bolesti matičnim stanicama su golema. No, prvi klinički pokusi u Engleskoj i u Americi, s malim dozama matičnih stanica, usmjereni su prije svega na to ima li takva terapija štetne nuspojave, a tek potom mogu uslijediti dugotrajna istraživanja s višim dozama o koristi matičnih stanica. Još nema jasnih dokaza da će matične stanice biti revolucionarna terapija pa, isto tako, još jako malo znamo o tome mogu li živčane matične stanice kao terapija nakon moždanog udara stvoriti pravilne neuronske krugove. I to je jedan od razloga što su naša bazična istraživanja izuzetno vrijedna – zaključuje prof. Gajović.

Komentara 5

OB
-obrisani-
09:36 03.01.2011.

Al smo jadni, možemo li još jadnije??? Članak o bolestima mozga pored članka o Lesaru? Zakaj nije ovaj članak pored one sramote kukavičke izdajniče Pavelića??? Agitprop...

Avatar Mihac™
Mihac™
23:59 02.01.2011.

"Eksperimentalni miševi u kojih nema upalne reakcije" =================== 0 Ma kako vas nije sramota mrcvariti hrvatski jezik? Šta lektor isto ima upalu mozga? Valjda se piše "Eksperimentalni miševi kod kojih nema upalne reakcije", pa nismo u centralnoj bosni ako suu već svi bosanci u Zagrebu. Dajte se bar naučite pisati hrvatski jezik....Fuuuuj, sramota

OB
-obrisani-
09:55 03.01.2011.

Aaaa...slušamo, slušamo, čitamo, čitamo.... PRRRRRRRRRRRRRTTTTT

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije