Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA OKO KONCERNA

Dalić nakon sastanka: Dobavljači žele otvorenu komunikaciju oko Agrokora

dalić, agrokor
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
21.03.2017.
u 18:15

Najvećim dobavljačima Agrokora nije problem samo naplata potraživanja nego i gdje će ubuduće plasirati svoje proizvode

Devetnaest najvećih dobavljača Agrokora sastali su se u utorak popodne s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, na kojem su bili prisutni i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik HGK Luka Burilović. Dobavljači već nekoliko dana ponavljaju da žele otvorenu i jasnu komunikaciju oko Agrokora, da žele biti dio procesa, odnosno sudjelovati u procesu restrukturiranja.

Na sastanku su to ponovili ali i dobili obećanje ministrice Dalić da će tako biti te da je Vlada svjesna njihove važnosti.

– Ponovili smo im da Vlada očekuje od Uprave i vlasnika Agrokora da nađu rješenje za postojeću situaciju koja će osigurati stabilnost i sigurnost za zaposlenike i dobavljače. Pri tome mislim i na male dobavljače koji se ne mogu suočiti s tim problemom. Podržavamo dobavljače u njihovim zahtjevima jer su važni za cijelo gospodarstvo kao što je i bitan uredan tijek robe dobavljača zbog budućnosti Agrokora – izjavila je Dalić nakon sastanka.

Dobavljačima nije samo problem naplata duga koja prema posljednjim podacima iznosi oko 16 milijardi kuna, nego im je bitnija budućnost, odnosno, gdje će ubuduće plasirati svoje proizvode, ako dođe do promjene u vlasničkoj strukturi, jer velik dio njih je u Konzum i druge Agrokorove trgovine u regiji plasirao trećinu svoje proizvodnje. Kako bi aktivirali alarm prema Vladi u ponedjeljak se je pet dobavljača Agrokora - Kraša, Francka, Vindije, Podravke i Dukata sastalo kako bi definirali sljedeće korake i upozorili da o domaćem gospodarstvu ovisi i njihova sudbina koja se može promijeniti ako se ne poduzmu ispravni koraci u restrukturiranju Agrokora.

– Naša je intencija stabilnost naših kompanija i stabilnost koncerna Agrokor, našeg najvećeg distributera i kanala za prodaju u Hrvatskoj – rekao je nakon sastanka u ponedjeljak predsjednik uprave Kraša Damir Bulić.

Jedan od dobavljača naglašava upravo da je komunikacija najbitnija, a kako netko ne bi izgubio živce, koji su ovih dana vrlo tanki, pogotovo dobavljačima jače izloženim Agrokoru. I dok se naša Vlada već nekoliko puta sastajala s dionicima ove krize od Uprave Agrokora do vjerovnika, pa sada i dobavljača, srpske vlasti tek se spremaju primiti dužnosnike Agrokorovih tvrtki. Sastanak njihovog ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića s Agrokorovim ljudima trebao bi se dogoditi do kraja tjedna. – Pratimo situaciju, iako su nas uvjeravali da u Srbiji nisu imali problema. Važno je da Agrokor stabilizira svoje poslovanje i svaki ulazak svježeg kapitala, kao i svaki znak oporavka koristan je i za nas – izjavio je Ljajić za srpski dnevni list Politiku.

U medijima u Srbiji prenosi se neslužbena informacija da bi Agrokor mogao podmiriti dugove prema dobavljačima u Srbiji. Neki, kako prenose, još uvijek nemaju problema s naplatom dok pojedini dobavljači čekaju na naplatu oko četiri mjeseca.    

>>Sberbank i Božo Petrov slažu se u jednom: Todorić ne može biti šef

>>Oglasili se i Rusi: Učinit ćemo sve da Agrokor ostane na nogama, ne želimo upravljati maloprodajom kod vas 

Ključne riječi

Komentara 19

DU
Deleted user
17:15 21.03.2017.

Treba smijeniti sve ove direktore. Zasto su Agrokoru davali robu ako im nisu placali na vrijeme? Sad kad je dug enorman treba ukljuciti Vladu. Uostalom zasto proizvode ne plasirate van HR? U Njemackoj po supermarketima mozes naci samo Vegetu! Toliko o sposobnosti menadzmenta! Kad se sjetim pustih prica kako nam je ulaskom u EU otvoreno milijunsko trziste. Gdje su rezultati?

ZB
zbuniceva
10:58 21.03.2017.

Umjesto da se držimo stare uhodane sheme ''ljudi smo, dogovorit ćemo se, ak neide nikak drugačije nek bude po zakonu'' kak bi bilo da kod ovak velikog financijsklog problema sve bude po Zakonu i bez dogovora naročito sa Vladom i politikom? Znamo da nebude po Zakonu jer zakoni se odavno krše bez sankcioniranja, eto Agrokor kasni s plaćanjima van zakonskih rokova a ovim noćnim i dnevnim sastancima se krši puno zakonskih odredbi i planira se brdo novih protuzakonitih poteza. Stečajni Zakon je jasan na papiru ali u životu nije.

DA
danijelrukavina4
15:23 21.03.2017.

Ponavljam ponovno, Agrokor je poduzeće u privatnom vlasništvu. Nemate pošto ići u vladu. Idite u Agrokor i tražite svoje novce.Ako vlada popusti za milimetar, neka si spremaju stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije