Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA SVEČANOST

Uoči proslave Oluje: Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću

Knin: Vojni poligon "Crvena zemlja" preimenovan u vojni poligon"Josip Markić"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/8
03.08.2020.
u 15:59

Načelnik Glavnog stožera Robert Hranj rekao je kako je Josip Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata, istaknuvši kako je ovaj simboličan čin jedan od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat.

Uoči obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u ponedjeljak je na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina održana svečanost preimenovanja u vojni poligon "Josip Markić", uz poruku da su branitelji poput njega stvorili modernu Hrvatsku vojsku.

Amblem s imenom hrvatskog branitelja Josipa Markića, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije "Ljeto 95" u žestokim borbama za kotu Lisina, svečano su otkrili članovi obitelji Markić, sestra Marija i brat Ivan, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Obitelj Markić zahvalila je Vladi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, istaknuvši kako im imenovanje poligona predstavlja veliku čast i ponos.

"Teško je nakon 25 godina naći riječi utjehe, ali kada pogledamo Josipovo nasljeđe, kao i nasljeđe svih hrvatskih branitelja, onda trebamo biti ponosni", kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Dodao je da su na temeljima koji su izgradili branitelji poput Josipa stvorena moderna Hrvatska vojska te je zahvalio obiteljima hrvatskih branitelja koji su svoje najmilije podržali u plemenitom i časnom pozivu služenja domovini.

"Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina i zato sam uvjeren kako ćemo danas, isto kao i devedesetih godina, u zajedništvu naroda pobijediti sve nedaće koje su pred nama“, rekao je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Robert Hranj rekao je kako je Josip Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata, istaknuvši kako je ovaj simboličan čin jedan od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat.

Zapovjednik izvidničke satnije 4. gbr Pauci, umirovljeni bojnik Tonči Karaman rekao je da je svim Markićevim suborcima bila iznimna čast s njime raditi i djelovati te kako je primjer njegove hrabrosti i požrtvovnosti uzor današnjim mladim "Paucima".

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević opisao je Markića, između ostalog, kao uistinu velikog čovjeka, zbog čega mu je, kaže, iznimno drago da ovaj poligon nosi ime upravo po njemu.

Obitelj Josipa Markića te predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci položili su vijence ispred amblema, dok je molitvu predvodio fra Ilija Mikulić.

Svečanosti preimenovanja nazočili su još i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije