Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruge pozdravljaju institucionalne pomake uoči Oluje: 'Nadamo se da će ih pratiti konkretna rješenja'

Udruge podsjećaju da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinitelji
03. kolovoza 2020. u 13:32 3 komentara 568 prikaza
Svečanost na kninskoj tvrđavi
Foto: Hrvoje Jelavić
Pogledajte galeriju 1/16

Nekoliko udruga civilnog društva koje se bave ljudskim pravima pozdravilo je u ponedjeljak pozitivne institucionalne pomake uoči 25. obljetnice akcije "Oluja", izrazivši nadu da će to popratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata.

Knin: Misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta Zvonimir Despot Hrvatska može i mora poštovati svaku žrtvu, bez ikakvih kompleksa

Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za građansku hrabrost, Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu – CDTP, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK, Ženska mreža Hrvatske pozdravile su što će na proslavi Oluje u Kninu 4. kolovoza sudjelovati potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

Također, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bit će na obilježavanju zločina u Gruborima gdje je 25. kolovoza 1995. ubijeno petero mještana srpske nacionalnosti, starije životne dobi.

"Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da će simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata", poručile su udruge u priopćenju.

GALERIJA Svečanost na kninskoj tvrđavi

Svečanost na kninskoj tvrđavi
1 / 16
Svečanost na kninskoj tvrđavi

Građane Hrvatske pozvali su "da preuzmu inicijativu, jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine".

Udruge podsjećaju da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinitelji.

Napominju da zločine ne opravdavaju drugim ratnim zločinima. "Niti ih opravdavamo, niječemo, prešućujemo time što na ovaj dan govorimo o zločinima počinjenim u akciji Oluja", ističu.

PONAVLJA SE PRIČA IZ OKUČANA Dio branitelja ipak će prosvjedovati u Kninu: Ovo je veleizdaja, nosit ćemo HOS-ove majice

Naprotiv, na isti način, dodaju, tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjećamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedočimo državno organiziranom poricanju ovih ratnih zločina.

"Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati, a država militarizirati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošću, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata", poručuju udruge.

Od polja do stola
Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja
 • Brandfackel2:

  Čak i presude haaškog suda potvrđuju da je RH bila žrtva agresije. Stoga sva otvorena pitanja treba rješavati kronološki. Dakle, čim bude pronađena posljednja žrtva sa hrvatske strane i čim Srbija plati ratnu odštetu, žurno treba prionuti rješavanju eventualnih zločina ... prikaži još! počinjenih od hrvatske strane. A tome valja postupiti identično kao i ostale pobjedničke vojske tj. skoro pa ništa...

 • majmudin:

  koje i cije udruge???

 • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
  Hrvatski Idol i Vođa:

  Udruge pozdravljaju institucionalne pomake uoči Oluje i tvrde da su za dom uvijek spremne ali za poštenje i kulturu nikada jer smo pravi hrvati.