Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Izbori u HDZ-u: Plenković vodi, među biračima stranke Karamarko ispred Kovača

Kovač i Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.02.2020.
u 19:13

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Rezultati CRO Demoskopa za RTL pokazali su kako ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu. Makar se u ovom trenutku ne zna tko će sve u utrku za čelnom mjesto HDZ.a, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji.

Čak 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a. Bivšeg ministra Miru Kovača bira 17,6 posto ispitanika dok bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika. Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci potpuno nezainteresirano, navodi RTL. 

Kako bi glasali birači HDZ-a

U istraživanju među biračima HDZ-a, uzorak je manji, no pobjednik je isti. Više od 72 posto HDZ-ovih birača za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto, a Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto.

Iako predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak. 

Među Škorinim biračima pobjednik je pak s 40 posto potpore - Miro Kovač, dok je za Plenkovića četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).

Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a. Čak više od 70 posto birača želi da Kovač  postane predsjednik HDZ-a, Plenković je drugi s 14,3  posto, dok Karamarka želi 5,7 posto. Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

I u drugom krugu pobjeđuje Plenković

Ukoliko dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika - 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto. Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem - 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Miro Kovač pobijediti bi mogao kada Plenković ne bi bio u drugom krugu. U srazu s Karamarkom, Kovača priželjkuje gotovo 60 posto ispitanika (58,4 posto). Karamarka nešto manje od 31 posto (30,8 posto), a neodlučnih je više nego u prethodna dva sraza - gotovo 11 posto (10,8 posto). 

Kako navodi RTL, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a

Video: Raspisani unutarstranački izbori u HDZ-u

Komentara 69

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
19:52 07.02.2020.

S obzirom da su ankete ispravno prognozirale Milanovićevu pobjedu, nadam se da će prognoza biti točna i ovog puta. Zanimljivo će biti gledati dvojac Zoki i Plenković još bar naredne 4 godine

IP
iphone8
19:44 07.02.2020.

Ipak nam narod nije baš posve pomahnitao, izuzev Škorinih i Mostovih birača, očito je svijest o kvaliteti Plenkovića itekako prisutna!

Avatar Šipo
Šipo
19:48 07.02.2020.

Ja bi se na Kovačevom mjestu bome pokolebao. Karamarko kao bivši predsjednik stranke (a bivše osobe su bivše s razlogom) bolje kotira među HDZ-ovim glasačima od Kovača kojemu bi ovo bio prvi takav mandat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije