Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niže perlice

Unikatni nakit svrstao je u knjigu koja će je predstaviti u SAD-u

\'06.08.2010., Sisak - U sisackoj Narodnoj knjiznici i citaonici postavljena je izlozba unikatnog nakita rucne izrade Sandre Plavsic. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
03.11.2010.
u 16:50

Sandra Plavšić od polimerske gline stvara ogrlice, narukvice, naušnice... Jedina je iz Hrvatske u zborniku europskih umjetnika koji putuje u Baltimore

Povremeni hobi, izradu nakita od polimerske gline, Siščanka Sandra Plavšić prije godinu i pol odlučila je pretvoriti u "stalni posao", te već na samom početku niže uspjeh za uspjehom. Originalne i unikatne narukvice, ogrlice, prstenje, broševe, naušnice, svi hvale, a njen rad objavljivan je i na svjetski poznatim internetskim stranicama, brošurama, pa čak i u jednoj knjizi.

Stone Age u brošuri

S polimerskom se glinom susrela prije 15 godina i otad izrađuje nakit isključivo od tog materijala.

– Vidjela sam da mi to ide, a u polimerskoj glini sam se baš pronašla – kaže Sandra. Svaku perlicu posebno, ručno izrađuje. Nakit stvara i po 15 sati dnevno, a bez podrške supruga Marija, kćeri Mije i sina Maxa, ističe, sve to ne bi bilo moguće.

Tijekom ove godine o njoj su pisali na američkim internetskim stranicama Polymerclaydaily i Caftgossip.com, izraelskoj Polypedia online, nizozemskoj Hip&handmade, te mnogim drugima. U brošuri Foruma gospodarskih komora zemalja jadranskog i jonskog područja, posvećenoj narodnim korijenima, tradicijama i rukotvorinama stanovnika toga područja, nalazi se fotografija njezine narukvice Stone Age. No, najveći je uspjeh knjiga European Polymer Clay Art autora Anke Humpert i Martine Weller, u kojoj se Sandrino ime našlo uz još 44 europska umjetnika. Jedina je hrvatska umjetnica koja se spominje u knjizi, čime je uspjeh još veći.

– Ova knjiga zapravo je napravljena kao zbornik europskih autora za godišnji sastanak umjetnika koji se bave polimerskom glinom. S obzirom na to da se sastanak održavao u Baltimoreu u SAD-u, većina Europljana nije si mogla priuštiti odlazak, pa su nas predstavili kroz knjigu – objašnjava Sandra. Bila je vrlo sretna i ponosna kad je saznala da će i njen rad predstaviti u Baltimoreu.

– Američko područje najjače je u ovoj umjetnosti, pa je to velika odskočna daska – kaže Sandra.

Njen nakit završio je i u Južnoafričkoj Republici, no ipak ga je najviše na Balkanu.

"Paše" za Elite Look

– Prodajem na internetu, ali kako Hrvatska još nije uključena u sustav PayPal, to otežava prodaju u inozemstvo. Kupci mi mogu uplaćivati isključivo preko banke, koja uzima ogromne naknade – ističe. Za rad je dobila pohvale i u Sarajevu, na izboru Elite Look za BiH 2010. Naime, još jedna talentirana Siščanka, dizajnerica Elena Conjar, u svoje je modele uklopila upravo Sandrine ogrlice.

– Htjela sam nešto što će baš upotpuniti kreacije, da paše tematski, a Sandrin je nakit bio idealan – kaže Elena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije