Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razbijena zločinačka organizacija

Unamljivali vozila u rent-a-car poslovnicama i prevezli 93 migranta

Foto: Pu varaždinska
1/3
09.04.2021.
u 10:38

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da se cijena ilegalnog prebacivanja migranata iz BiH u Sloveniju kretala u iznosu od nekoliko tisuća eura po migrantu

Devet muškaraca i jedna žena osumnjičeni su za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijska uprava zagrebačka je u suradnji s policijskim službenicima PU međimurske, PU varaždinske i PU primorsko-goranske, uz koordinaciju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provela opsežno kriminalističko istraživanje nad devet hrvatskih državljana i jednom hrvatskom državljankom starom 31 godinu.

Osnovano se sumnja da su se osobe stare 42, 37, 25, 31, 22 i 42 godine od 6. listopada 2020. godine do 1. ožujka 2021. na širem području grada Zagreba i Međimurske županije organizirale, povezale i zajednički djelovale kako bi obavljale prijevoz većeg broja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom u Sloveniju, izvan legalnih graničnih prijelaza. Organizirali bi im prijevoz do sigurnog smještaja gdje su čekali daljnje prevoženje do državne granice sa Slovenijom.

- Prijevoz ilegalnih migranata obavljan je na način da su članovi zločinačkog udruženja u rent-a-car poslovnicama na širem području Hrvatske unajmljivali razna osobna i teretna vozila za prijevoz migranata, nakon čega bi angažirali vozače čija je zadaća bila na prethodno dogovorenoj lokaciji preuzeti ilegalne migrante i prevesti ih do dogovorenog mjesta - kažu u PU međimurskoj. Tako su u 12 navrata iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 77 ilegalnih migranata, a iz Hrvatske u Sloveniju najmanje 16.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da se cijena ilegalnog prebacivanja migranata iz BiH u Sloveniju kretala u iznosu od nekoliko tisuća eura po migrantu, dok ilegalan prijevoz kroz Hrvatsku od granice s BiH do granice sa Slovenijom iznosi više stotina eura.

Od osumnjičenih je oduzeto više mobilnih uređaja, SIM kartica, memorijskih kartica, računala, teleskopska palica, preciznih vaga, manja količina droge, novac te dokumentacija o isplatama novca i najmu vozila.

USKOK-u je podnijeta kaznena prijava protiv 10 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u sastavu zločinačkog udruženja. Osam osoba je privedeno pritvorskom nadzorniku, jedna osoba od ranije se nalazi u istražnom zatvoru, a za jednom se još uvijek traga.

Pogledajte snimke dramatičnog spašavanja posade s nizozemskog broda!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije