Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNI PUČ

UN pozvao Mjanmar na oslobađanje 45 uhićenih, SAD prijeti mjerama

U.N. High Commissioner for Human Rights Bachelet attends a news conference in Geneva
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
01.02.2021.
u 20:26

Mjanmarska vojska izvršila je puč u ponedjeljak protiv demokratski izabrane vlade nobelovke Aung San Suu Kyi

Povjerenica UN-a za ljudska prava pozvala je u ponedjeljak na oslobađanje 45 ljudi uhićenih u Mjanmaru nakon što je vojska preuzela vlast u toj zemlji te izrazila zabrinutost zbog internetskih ograničenja sloboda i izražavanja u "ovo kritično i zastrašujuće vrijeme".

"Podsjećam vojno vodstvo da Mjanmar obvezuje međunarodni zakon o ljudskim pravima, uključujući pravo na mirno okupljanje i sudržavanje od nepotrebne ili prekomjerne sile", priopćila je Michelle Bachelet

Mjanmarska vojska izvršila je puč u ponedjeljak protiv demokratski izabrane vlade nobelovke Aung San Suu Kyi koja je u jutarnjim racijama uhićena zajedno s ostalim članovima njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD).

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak planira sastanak o situaciji u Mjanmaru, otkrili su diplomati. 

Nakon što je UN osudio vojni puč i pozvao na oslobađanje zatvorenika, slične su poruke došle iz Australije, Britanije, EU-a, Indije, Japana i SAD-a.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je prevrat izravni udar na demokratsku tranziciju u toj zemlji kao i na vladavinu zakona.

Bijela kuća je izdala priopćenje u kojemu se navodi da se Sjedinjene Države protive bilo kakvom pokušaju promjene ishoda nedavnih izbora ili ometanja demokratske tranzicije Mjanmara te da će poduzeti mjere protiv odgovornih ako se ti koraci ne ponište.

Mjanmarska vladajuća hunta u ponedjeljak je objavila čistku vlade i uklonila 24 ministra i zamjenika iz vlade Aung Suu Kyi i u novu administraciju imenovala 11 novih ministara, objavila je televizija Myawadday koju kontrolira vojska. Nova imenovanja uključuju resore financija, zdravlja, vanjskih i unutarnjih poslova, obrane i granica. 

Mjanmarska vojska nametnula je policijski sat od osam do 18 sati nakon što je izvršila puč. 

Među uhićenima su i regionalni ministri, objavio je aktivist Wai Wai Nu na Twitteru.

Racije su izvedene nekoliko sati prije konstituiranja novoizabranog parlamenta u Naypyidawu. 

Brad Adams, direktor azijskog odjela Human Rights Watcha, rekao je da strahuje za aktiviste u toj zemlji.

 

"Posebno smo zabrinuti za sigurnost aktivista i drugih kritičara vojske koji su možda privedeni", rekao je Adams.

UN također strahuje da će vojni puč pogoršati ionako tešku situaciju u kojoj se nalazi 600.000 muslimanskih Rohindža koji su još uvijek u toj zemlji, rekao je novinarima glasnogovornik Stephane Dujarric.

Ključne riječi

Komentara 2

ME
MediciKM
08:42 02.02.2021.

A dugo je Starčeku trebalo da zazvecka oružjem. Svi sada šute a da je to napravio gospon Naranđa joj kaj bi se već talasalo.....

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
22:59 01.02.2021.

Biden prijeti. Nije mu dugo trebalo. I što sad? Svi ljevičarski mediji šute. To je kao sad poslije Trumpa idila vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije