Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 90. godini

Umro Wojciech Jaruzelski, posljednji komunistički vođa Poljske

Jaruzelski
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.05.2014.
u 18:43

Borio se u poljskoj jedinici ruske vojske u Drugom svjetskom ratu te nakon rata postao glavni 'politički komesar' poljskih oružanih snaga

Nakon dugotrajne bolesti, u 90. je godinu preminuo general Wojciech Jaruzelski, posljednji poljski komunistički vođa, odgovoran za zabranu i pokušaje slamanja djelovanja sindikata Solidarnost, javlja BBC. Posljednji je predsjednik Narodne Republike Poljske i prvi predsjednik demokratske Poljske koji je tom zemljom vladao od 1981. kad je uveo vojnu vlast te naredio uhićenje Lecha Walesa, vođe Solidardnosti.

Borio se u poljskoj jedinici ruske vojske u Drugom svjetskom ratu te nakon rata postao glavni 'politički komesar' poljskih oružanih snaga.

Poricao je odgovornost za smaknuće desetak radnika brodogradilišta u Gdanjsku i Gdyniji 1971. zbog čega je 1971. završio na sudu.

Postkomunističke vlasti 2008. sudile su mu zbog odluke da u prosincu 1981. uvede vojnu vlast.

S predsjedničkog mjesta odlazi 1990. godine kad ga nasljeđuje Wales.

>> Poljska udvostručila BDP u 10 godina članstva u EU

Komentara 9

Avatar puky
puky
19:09 25.05.2014.

... a zlotvor broz otegao papke prije "sto godina" pa oni vampiri neki dan histericno drece "tito je ziv - mi smo titovi, tito je nas" ... svasta ... strava ...

DO
dotoresa
19:21 25.05.2014.

Gad.

PA
Pajdo
19:59 25.05.2014.

Kad bi barem u Hrvatskoj tako bilo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije