Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON DUGE BOLESTI

Umro ratni zapovjednik obrane Dubrovnika general Nojko Marinović

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
04.01.2021.
u 11:41

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA.

Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde. U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada.

Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira. Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo.

Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
12:32 04.01.2021.

g.marinovic jepravi primjer domoljublja i hrvatstva ...neka mu je laka hrvatska koju je neizmjerno volio...anđeli nebeski neka njegovu dusu odnesu u raj gospodnji..

BL
blekpanther
12:15 04.01.2021.

Laka ti Hrvatska gruda ratniče,pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Avatar Navrdeda
Navrdeda
12:54 04.01.2021.

Dubrovnik je bio srbski grad . A ona su vatikandžije okupirale i prisvojile

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije