Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Umro prvi guverner HNB-a dr. Ante Čičin-Šain

30.12.2008.
u 17:05

Dr. Ante Čičin-Šain, prvi guverner Hrvatske narodne banke u samostalnoj Hrvatskoj, ugledni ekonomist i diplomat, umro je danas u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

Ante Čičin-Šain rođen je u 1935. u Splitu, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti, bio sveučilišni profesor i diplomat. Bio je i član nedavno osnovanog Ekonomskog vijeća hrvatske Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Dr. Čičin-Šain od 1965. aktivno je djelovao na području međunarodnih ekonomskih odnosa kao član vladinih radnih skupina. Nakon prvih slobodnih izbora 1990. imenovan guvernerom Narodne banke Hrvatske.

Nakon odlaska iz HNB-a 1992. bavi se diplomatskim poslovima - bio je prvi hrvatski veleposlanik u Bruxellesu, a poslije veleposlanik u Londonu i Dublinu. Bio je i počasni konzul Irske u Hrvatskoj.

Dr. Čičin-Šain je doktorirao ekonomske znanosti na njemačkom sveučilištu u Heidelbergu. Za poslijediplomskih studija u Heidelbergu Čičin-Šain je radio za Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda, kao i na Sveučilištu u Heidelbergu.

Po povratku u Hrvatsku bio je profesor Međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a potom bio i glavni analitičar hrvatske središnje banke.

Radio je i kao analitičar u zagrebačkom Ekonomskom institutu te kao savjetnik Ujedinjenih naroda za zapadnu Afriku, a osnovao je i prvi hrvatski venture capital fond.

Čičin Šain je od 2001. godine bio u mirovini, ali je i dalje sudjelovao u radu nadzornih odbora nekoliko tvrtki te u nekoliko nevladinih organizacija. Autor je niza stručnih članaka i knjiga.

(Hina)


Sućut premijera Sanadera obitelji Čičin-Šain

"S iskrenim sam žaljenjem primio vijest o smrti dr. Ante Čičin-Šaina, prvog guvernera Hrvatske narodne banke i čovjeka koji je svojim golemim znanjem i iskustvom, te jasnim opredjeljenjem za širenjem gospodarskih sloboda, značajno pridonio razvitku Republike Hrvatske. Kao sveučilišni profesor i ekonomski stručnjak Ujedinjenih naroda, dr. Čičin-Šain stekao je visoki ugled kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, preuzeo je odgovornost vođenja monetarne politike i uvođenja prve nacionalne valute. Spremnost da služi domovini pokazao je kasnije kao prvi hrvatski veleposlanik u Bruxellesu, te zatim u Londonu i Dublinu. Pri samom kraju svog bogatog života, dr. Čičin-Šain odazvao se pozivu za sudjelovanjem u Ekonomskom vijeću kako bi svojim savjetima, još jednom, pridonio jačanju hrvatskog gospodarstva, posebice u okolnostima globalne krize. Njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak ne samo za ekonomsku struku već i za cjelokupno hrvatsko društvo. U ime Vlade Republike Hrvatske, te u svoje osobno ime, želim uputiti iskrenu sućut obitelji Čičin-Šain i prijateljima preminulog dr. Ante Čičin-Šaina", stoji u brzojavu sućuti premijera Sanadera. (h)

Ključne riječi
HNB

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije