Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BEOGRADU

Preminuo novinar Miloš Vasić, osnivač tjednika 'Vreme'

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
25.09.2021.
u 19:31

Autor je i više knjiga o oružju, romana „Ptica panike“, kao i zbirke kolumni „Moj muški život“

Jedan od osnivača beogradskog tjednika "Vreme", novinar, kolumnist i analitičar Miloš Vasić, umro je u subotu u Beogradu poslije duge i teške bolesti, priopćila je redakcija tog tjednika.

Vasić je rođen 1947., novinarstvom se počeo baviti 1969, a prije dolaska u „Vreme“ proveo je 15 godina u tjedniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića.

Na prijedlog jednog od suosnivača "Vremena" Srđe Popovića 1990. je prihvatio ideju da sudjeluje u pokretanju novog tjednika zajedno s velikanima jugoslavenskog novinarstva i kulturne scene Jugom Grizeljom, Harijem Štajnerom, Jurijem Gustinčićem, Ratkom Božovićem i Lazarom Stojanovićem.

Vasić je u redakciji za tri desetljeća "pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. ožujka 1991., preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu… Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tijekom operacije 'Sablja', koja je potom uslijedila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom. Vasić je tekstove iz tog razdoblja uzeo kao temelj za knjigu 'Atentat na Zorana', a donijela mu je gotovo sve važne novinarske nagrade u Srbiji", naveo je tjednik "Vreme".

Autor je i više knjiga o oružju, romana „Ptica panike“, kao i zbirke kolumni „Moj muški život“.

"Kao novinar, bio je oštar, precizan, s prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savjetnik i nježan kritičar, onaj od koga su svi mlađi članovi redakcije učili, svjesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša", navodi "Vreme" povodom odlaska jednog od svojih osnivača.

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro djece i brojni unuci. Vrijeme komemoracije i ispraćaja bit će naknadno objavljeni.

>> VIDEO ECDC objavio novu korona kartu: Hrvatska u crvenom, Slovenija najgora u Europi

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
00:14 28.09.2021.

Za tog lika prvi puta sam čuo kada je bio vatreni forenzičar rekonstrukcije ubojstva Zorana Đinđića. On je svugdje, na svim medijima tvrdio da je tjelohranitelj Đinđića lagao kad je govorio da je Đinđić gađan sa tri hica. Taj Vasić je govorio da su na Đinđića ispaljena samo dva hica. I onda se dođe do zanimljivog zaključka, da je Vasić iz fotelje neke redakcije, bolje znao koliko je hitaca ispaljeno, nego ranjeni tjelohranitelj, koji je od Đinđića bio udaljen dva metra. Rezime: taj Vasić je bio ili veliki lažac, ili je bio nečiji plaćeni provokator. Znači, riječ je o očito kompromitiranom liku, a ne o ozbiljnom novinaru.

SO
Sir Oliver
09:57 27.09.2021.

Jedina novina koja se prije rata usudila usprotiviti Milosevicevom velikosrpskom projektu! Rado sam ih citao, bili su najobjektivniji tjednik u bivsoj YU!

Avatar Od Drine do Jadrana
Od Drine do Jadrana
19:58 25.09.2021.

obično ti gestapo tipovi na poslu šire strah i rade mobing, a kod kuće su brižni i dragi očevi svojoj djeci. p.s juga crkla u krvi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije