Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poglavar SPC-a

Umro je srpski patrijarh Irinej, koronavirus dobio nakon pogreba mitropolita Amfilohija

Patrijarh Irinej
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.11.2020.
u 07:42

Poglavar SPC-a primljen je 4. studenoga na liječenje s dijagnozom COVID-19 poslije pogreba mitropolita crnogorskoprimorskog Amfilohija u Podgorici

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom, priopćila je SPC.

Poglavar SPC-a umro je jutros 7:07 sati u 90. godini na odjelu za COVID Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Obolio je poslije pogreba mitropolita crnogorskoprimorskog Amfilohija u Podgorici, na kojemu je zajedno s vladikama SPC-a služio misu.

Krajem listopada Amfilohije (83) umro je od koronavirusa, a na sprovodu se okupio velik broj vjernika, mnogi bez maski, a dio njih dodirivao je njegovo tijelo.

Mitropolitu Amfilohiju potvrđen je koronavirus 6. listopada, kada je i primljen u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje se popravilo, a test napravljen 20. listopada pokazao je da je negativan na COVID-19. No, krajem listopada ipak je preminuo.

Zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršalo se u četvrtak, a pojedini beogradski mediji objavili su da je preminuo, što je Srpske pravoslavne crkve tada demantirala.

O njegovoj smrti oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze", napisao je Vučić.

Irinej je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, a svjetovno ime mu je bilo Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu te Bogoslovski fakultet u Beogradu, nakon čega je postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Monaški čin i monaško ime Irinej je primio 1959. od tadašnjeg patrijarha SPC-a Germana. Kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji paralelno je završavao postdiplomski studij u Ateni, a kasnije postaje rektor Prizrenske bogoslovije.

Dana 22. siječnja 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran je za patrijarha srpskog.

Prilikom ustoličenja patrijarh Irinej poručio je da nema svoj program.

"Običaj je da patrijarh pri stupanju na prijestolje iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno kormilarimo crkvom."

GALERIJA Pogreb mitropolita Amfilohija

Patrijarh Irinej
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 351

LA
laptopxp1
07:50 20.11.2020.

U ovo turobno vrijeme dobro dođe i po koja dobra vijest.

Avatar film
film
09:02 20.11.2020.

oba dva,oba su pala....

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
07:53 20.11.2020.

Išao je prkositi Gospodinu, javno bez ikakve zaštite pojavio se uz leš i ljubio ga. I to je bio kraj. Očito Gospodin smatra da mu takav patrijarh ne treba na Zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije