Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK KOLEGE

Umro je grafičar i novinar Zija Sulejmanpašić

Zija Sulejmanpašić
Foto: HND
25.03.2019.
u 21:19

Ispraćaj kolege Sulejmanpašića bit će u srijedu 27. ožujka u 14 i 30 sati u krematoriju na Mirogoju.

“Zbogom, škare i lijepilo”, bila je uzrečica Večernjakova grafičkog urednika i novinara Zije Sulejmanpašića otkako se 1985. godine vratio iz Augsburga gdje se u tamošnjoj redakciji dnevnih novina s članovima Odbora za kompjutorizaciju Večernjeg lista upoznao s procesom proizvodnje novina na računalima.


Već dvije godine poslije, odmah nakon Univerzijade, redakcija se prebacila na kompjutore, a Zija i kolege grafičari odbacili su škare i lijepilo, ne i špigle, a tipometri su za svaki slučaj još ostali u ladicama. 
Zija Sulejmanpašić rođen je 15. studenog 1931. godine u Sarajevu, gdje je završio srednju tehničku školu, nakon čega dolazi u Zagreb gdje studira na Tehničkom fakultetu te počinje raditi u Vjesniku.

Nakon honorarnih početaka, od 1. svibnja 1959. postaje tehnički urednik u Globusu, a godinu poslije je grafički urednik Arene.
 Bio je na raznim čelnim mjestima u Vjesnikovim redakcijama, zatim pomoćnik glavnog urednika Arene i tehnički urednik Vjesnika u srijedu – VUS-a do 1977. godine.

Nakon prestanka izlaženja Vjesnika u srijedu dolazi kao grafički urednik u Večernji list. 
Svestran i radoznao, Zija Sulejmanpašić bio je i novinar. Tekstove je često pisao i pod pseudonimima S. Pašić, S. Šurina i S. Ivančić. Zija Sulejmanpašić je i autor knjige “SS divizija Handžar: istine i laži”. 
Godine 1977. Zija Sulejmanpašić odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vijencem.
Ispraćaj kolege Sulejmanpašića bit će u srijedu 27. ožujka u 14.30 sati u krematoriju na Mirogoju.

Komentara 1

LE
lektor
07:02 26.03.2019.

Posljednji pozdrav dragom kolegi. Počivao u miru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije