Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doktori skupne prakse

Umreženi karlovački primarni liječnici smanjuju liste čekanja

liječnici,doktori skupne prakse
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
17.04.2014.
u 22:00

U timu su pedijatri, obiteljski liječnici, ginekolozi, njih 24 – za cijelu obitelj

S povišenom temperaturom obiteljskom liječniku Goranu Laziću u ordinaciju su došla tri pacijenta. Svima je napravljena krvna slika, postavljena dijagnoza i propisana terapija – bez pisanja uputnica, odlaska u dislocirani laboratorij, čekanja na vađenje krvi i potom čekanja na nalaz, što bi potrajalo barem jedan dan, a u međuvremenu bi opreza radi sigurno svi pacijenti preventivno dobili antibiotik koji je na kraju bio potreban samo jednom.

Ultrazvuk, spirometrija

Konkretan je to primjer iz prakse čiji su učinci očiti – u posljednja četiri mjeseca lani napisano je gotovo 130 tisuća uputnica manje nego u istom razdoblju 2012. godine. Udio u tom smanjenju ima i obrada pacijenata kod primarnog liječnika umjesto donedavno uobičajenog slanja u druge, ''više“ zdravstvene ustanove. Da je nekomu od spomenuto troje pacijenata, primjerice, zatrebao pregled ultrazvukom, EKG, vađenje hormona štitnjače, spirometrija ili možda pregled ginekologa, kod doktora Lazića mogli bi sve riješiti – bez čekanja koje je rak-rana zdravstvenog sustava.

Ovaj je karlovački liječnik, naime, dio skupne prakse u Hrvatskoj koju čine 24 povezana liječnika. Uz liječnike obiteljske medicine, tu su pedijatri i ginekolozi, a dio ih je i fizički na istoj adresi. Okupljali su se prošle, a povezali ove godine te su najveća polivalentna skupna praksa u Hrvatskoj. Zajednički su opremljeniji, zbog čega su veće i mogućnosti obavljanja niza pretraga. Poznaju uža područja interesa jedni drugih te se praktično konzultiraju. U skupnoj praksi, kažu, mogu liječiti cijelu obitelj.

– Prvi smo put uspjeli smanjiti rast potrošnje u zdravstvu i tako osigurali sredstva za najnovije lijekove za teške i smrtonosne bolesti. Zahvaljujući preventivnim panelima imamo sistematizirane podatke i sad vladamo činjenicama – kaže dr. Lazić, a paneli koje navodi informatizirani su ''karton“ kroničnih bolesnika s dijagnozom dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti. Upravo te bolesti, naime, čine oko 60 posto svih troškova u zdravstvu.

Dežuraju subotom

S onima koji nemaju nijednu od tih dijagnoza obiteljski liječnici rade na prevenciji. Očekuje se, naime, da će u jednoj godini obaviti više od milijun preventivnih pregleda. Sve su to učinci novog modela ugovaranja primarne zdravstvene zaštite koji su očito zaintrigirali i Svjetsku zdravstvenu organizaciju čija delegacija u rujnu stoga dolazi u Hrvatsku. Dosad su se u 688 skupnih praksi organizirala 2054 liječnika, a dio je ove karlovačke i pedijatar Vladimir Franković, dr. med., koji kao još jedan plus ističe upravo timski rad. To je potvrdio i ginekolog Berislav Kekić, dr. med. koji će podcrtati učinkovitost skupne prakse.

– Imamo obavezne peer grupe, na nivou stručnih sastanaka, gdje se, recimo, mi ginekolozi upoznajemo s pedijatrijskim temama i obratno – objašnjava dr. Kekić. Svi oni dio su ove prakse koja je organizirala i subotnja dežurstva, a međusobno su povezani ugovorom. No zdravstvena administracija ne dopušta osnivanje ustanove za zdravstvenu skrb koja bi imala mogućnost potpisivanja koncesijskog ugovora. Dok sustav to ne prepozna, ova će praksa i dalje skraćivati liste čekanja, prevenirati kronične bolesti i napredovati.

Komentara 4

Avatar kamenjar
kamenjar
10:03 18.04.2014.

Što više mudruju sve gore i gore, zdravstvo nam je u rasulu. ....... Kod Milinovića to je još nekako i klapalo, bilo je valjda prostora ........ a sad nema prostora nema ministra nema ništa rasulo

DU
Deleted user
10:24 18.04.2014.

Imam utisak da je danas u zdravstvu praksa što dalje od sebe. Prije pedesetak godina dobar liječnik opće prakse, a tako se čak nisu ni zvali nego jednostavno doktor, rješavao je večinu slučajeva jednim ili eventualno s dva pregleda. Danas da bi dijagnosticirali upalu grla treba tri dana i obići pet lokacija, a svatko propisuje svoje lijekove. Porode su obavljale u večini slučajeva obučene babice i nije bilo problema jer to je događaj kod kojega u večini slučajeva nema problema, itd. itd. Danas se vidi sva tehnika a nema čovjeka.

DO
doktorica
21:43 18.04.2014.

a u međuvremenu bi opreza radi sigurno svi pacijenti preventivno dobili antibiotik koji je na kraju bio potreban samo jednom......nebi dobili,a što se tiče grupne prakse ona funkcionira u većini ustanova pa nije smanjena zdr.potrošnja niti je skraćena lista čekanja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije