Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Kakva su prava pacijenata u Hrvatskoj

Siniša Varga
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.04.2014.
u 12:04

U povodu Dana pacijenata Večernji list i HZZO organiziraju okrugli stol da širu javnost educiraju o njihovim pravima te da se aktualizira pitanje položaja pacijenata u Hrvatskoj

U povodu Dana pacijenata Večernji list i HZZO organiziraju okrugli stol da širu javnost educiraju o njihovim pravima te da se aktualizira položaj pacijenata u Hrvatskoj. Okrugli stol održat će se u Novinarskom domu, 17. travnja u 12 sati.

Jesu li hrvatski zdravstveni djelatnici dovoljno educirani o pravima pacijenata? Kako pacijenti mogu ostvariti pravo na drugo mišljenje? Kakve su sankcije za kršenja prava pacijenata? Tko su i koja je uloga neovisnih zastupnika za prava pacijenata? Kakve su stvarne mogućnosti da pacijenti u Hrvatskoj sudjeluju u kreiranju zdravstvene politike?

Kako i u kojoj mjeri pacijenti koriste pravo na pritužbu? Kakva su prava pacijenata u kliničkim ispitivanjima? Ovo su samo neka od važnijih pitanja na koje će odgovarati ravnatelj HZZO­-a, pomoćnica ministra zdravlja, predsjednik Hrvatske liječničke komore, predstavnica udruga pacijenata te pravni stručnjak.

Cilj nam je da okrugli stol “Kakva su prava pacijenata u Hrvatskoj” skrene pozornost javnosti na ova pitanja te da se usmjeri svijest društva da pacijent mora biti u središtu zdravstvenog sustava.

Ujedno, pozivamo čitatelje da nam pošalju svoja pitanja i iskustva koje su imali kao pacijenti.

Panelisti na okruglom stolu su:

Dr. Siniša Varga, ravnatelj HZZO­-a

Ljubica Đukanović, pomoćnica ministra zdravlja

Dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Dr. Đula Rušinović Sunara, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata

Prof. Viktor Gotovac, katedra za radno i socijalno pravo

Siniša Varga, dr. med. dent. spec. ravnatelj HZZO­-a

Ravnatelj HZZO­-a rođen je 1965. godine u Zagrebu. Diplomirao je stomatologiju na Sveučilištu u Zagrebu, specijalizirao stomatološku protetiku i završio poslijediplomski studij "Leadership and Management of Health Services" na Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Pohađao je i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu te poslijediplomski doktorski studij iz biomedicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je predsjednik Upravnog vijeća Klinike za psihijatriju Vrapče, direktor tvrtke Direktor Prosphera za poslovna savjetovanja, suvlasnik i član nadzornog odbora tvrtke OEMS d.o.o., a do 2012. radio je na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje je bio i pomoćnik ravnatelja. Od 2002. do 2004. pomoćnik je ministra zdravstva za stručno­medicinske poslove i član Upravnog vijeća Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac".

Ljubica Đukanović, pomoćnica ministra zdravlja

Završila je Pravni fakultet u Zagrebu 1974. godine. Radno iskustvo: Ustanova za zdravstvenu njegu "Domnius", ­ ravnateljica od 1. rujna 2011. do sada; TEB Poslovno savjetovanje, ­ savjetnica-urednica za područje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja od 2009. do 2011. godine; Stomatološka poliklinika Zagreb, pomoćnica ravnatelja za nemedicinske poslove od 2008. do 2009. godine; Osiguranje Zagreb d.d. ­– pomoćnica Uprave za zdravstveno osiguranje od 2004. do 2008. godine; Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i pravni prednici Zavoda ­, direktorica Zavoda od 2002. do 2004. godine, pomoćnica direktora Zavoda za pravne poslove od 2000. do 2002. godine, ­ savjetnica za pravne i financijske poslove od 1991. do svibnja 2000. godine, ­ tajnica Samoupravne interesne zajednice zdravstva i zdravstvenog osiguranja Zagreb – Pešćenica od 1981. do 1991. godine, ­ samostalni stručni suradnik u Savezu zajednica zdravstvenog osiguranja Hrvatske od 1977. do 1980. godine.

Za vrijeme koalicijske Vlade imenovana je najprije za pomoćnicu direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za pravne poslove 2000., a 2002. godine Vlada ju je imenovala za direktoricu te ustanove. Godine 2004. razriješena je s te funkcije na osobni zahtjev. Glavni odbor SDP-­a 2004. imenuje je u Odbor za zdravstvo.

Dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Rođen je 28. siječnja 1946. godine u Zagrebu. Specijalist je interne medicine.­ Od 2005 do 2007. član je nadzornog odbora Basler osiguranja. Član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskog sabora postaje 2008. godine. Za predsjednika Hrvatske liječničke komore izabran je 2003. godine i na toj funkciji je i danas.

Mr. sc. Đula Rušinović-Sunara, dr. med.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. Rođena 22. travnja 1959. g. Osnovnu školu, osnovnu glazbenu školu, gimnaziju i medicinski fakultet te poslijediplomski studij iz medicinskih znanosti završila u Rijeci, gdje boravi od 1961. do 1986. Diplomirala 1982., magistrirala 1987. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Nakon studija i pripravničke prakse, dvije godine radila u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nakon stjecanja uvjeta za prijavu na specijalizaciju, dobila specijalizaciju iz opće kirurgije u Splitu, gdje živi sa svojom obitelji do danas. Specijalizaciju završila položenim specijalističkim ispitom 5. srpnja 1991. Neposredno potom prijavljuje se kao dragovoljac Domovinskog rata te odlazi na prvu crtu obrane u svojstvu voditelja mobilnih kirurških ekipa, od kolovoza 1991. sve do 1994. Tijekom 1995. otvara prvu privatnu kiruršku ordinaciju na području Dalmacije. Neposredno nakon zadnjeg poroda dijagnosticiran joj je rak maternice. Tijekom radijacijske terapije započinje javno djelovanje radi detabuizacije i demistifikacije malignih oboljenja i bolesnika. Započinje time i djelovanje usmjereno prema zaštiti prava pacijenata te slijedi uska suradnja na osnivanju Kluba žena liječenih na dojci u Splitu, a nakon toga i s brojnim udrugama bolesnika diljem Hrvatske. U svibnju 1999. osposobljava se za rad sudskog vještaka. Inicira i biva osnivačicom Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata u ožujku 1999. i od tada je njezinu čelu. Na Općoj skupštini Svjetske udruge za medicinsko pravo, održanoj 19. listopada 2008. u Pekingu, Kina, izabrana je za potpredsjednicu Svjetske udruge za medicinsko pravo.

Viktor Gotovac

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. Stupanj doktora znanosti stekao je 2010. Izabran je u znanstveno-­nastavno zvanje docent u području društvenih znanosti, polje radno pravo te radi kao docent na Katedri za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Uz razvoj akademske karijere surađivao je kao stručni savjetnik na više projekata Vlade Republike Hrvatske, Europske unije, Vijeća Europe, Međunarodne organizacije rada i drugih tijela.

Predsjednik je Suda komore prvog stupnja Hrvatske komore medicinskih sestara. Član je i osnivač Hrvatske udruge za mirenje, član je i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije te je i suradnik Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

Autor je niza znanstvenih i stručnih članaka i knjiga radne i socijalno-­pravne tematike. Predsjednik je Nadzornog odbora HRT­-a.

>> Otkrivamo što će Ostojićeva reforma značiti za pacijente

Komentara 12

BA
balic
12:39 16.04.2014.

Kakva su prava pacijenata u Hrvatskoj..reko bi nikakva ?! Tko se u Hrvatskoj razboli i trazi svoja prava nek mu Bog bude od pomoci.

MX
Mister X
12:39 16.04.2014.

Kakva su prava pacijenata u Hrvatskoj, jedino pravo pravo je da plačaju više tj "dopunsko" i da su u rangu sa Nigerijom ili malo bolji i to je to... ....

Avatar tajar
tajar
13:43 16.04.2014.

Pacijent, osim prava da bude bolestan (osim ako nije neki visoki dužnosnik) praktično i nema nekih velikih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije