Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praksa u svijetu

Umjesto zabranjenog 'Heil Hitler', u Njemačkoj korištena brojka 88

Gegen Nazis
Foto: JENS SCHLUETER/DPA/PIXSELL
30.08.2017.
u 18:26

Kakva je praksa u svijetu za fašističke pozdrave?

U Njemačkoj je zabranjeno klicati “Heil Hitler”, pa je korištena brojka “88” jer označava slovo “H”, osmo u abecedi. “Za dom spremni” bi onda u pisanom obliku bilo “29624” (Z=29, D=6 i S=24).

Općinsko vijeće mjesta Herxheim am Berg u njemačkoj saveznoj pokrajini Porajnju-Falačkoj odlučilo je od stručnjaka zatražiti savjet o sudbini zvona koje se nalazi u crkvenom tornju mjesne protestantske crkve svetoga Jakova na kojoj su ugravirani kukasti križ i posveta nacističkom vođi Adolfu Hilteru. Zvono je postavljeno 1934., a sada, nakon 83 godine, ima onih koji bi ga htjeli skinuti. Vjerojatno će se na crkvu staviti neka ploča koja će objasniti o kakvu je zvonu riječ.

U talijanskom ustavu se kaže da je zabranjeno osnivati fašističku stranku i širiti fašističke ideje. Ali se ipak toleriraju mnoge stvari, jer, kako kažu u njihovu ministarstvu unutarnjih poslova, bolje je da se vidi što i kako rade ti tzv. nostalgičari, nego da odu u ilegalu, da se skrivaju. Jer, oni koji žale za nekim vremenom žalit će za njime ako ih se i kazni, ako ih se zatvori i uvijek će smišljati načine da nešto, pa i ilegalno, obilježe. Na tim se skupovima kliče “Viva Duce”.

Svake se godine 29. srpnja i 28. travnja okupljaju u Predappiju tzv. nostalgičari fašizma. Na dan rođenja (29. srpnja 1883.) i dan smrti (28. travnja 1945.) Benita Mussolinija okupljaju se osobe odjevene u crno i s fašističkim obilježjima i zastavama. Takvih sastanaka ima i u Rimu i drugdje. Obvezni su pokliči o spremnosti za domovinu. Okupljanja tzv. nostalgičara fašizma uvijek štiti policija kako ne bi došlo do fizičkog sučeljavanja s onima koji misle da će ih batinama preodgojiti u antifašiste.

Komentara 120

GR
grabice
20:13 30.08.2017.

Ma lako za spomenik i zastave HoSa A gospodin nista ne napisa za komunisicka obiljezja vodu.i cetnicka obiljezja i pjesme u demokratskoj Hrvatskoj.

NE
Neutralac
20:59 30.08.2017.

Ali HH nije u istom rangu kao ZDS...

BK
branko-kockica
18:34 30.08.2017.

Kakve veze ima Za dom spremni s Heil Hitler? Inače, u Njemačkoj postoji na tisuće spomen ploča feldmaršalu Rommelu, zapovjedniku u Wermachtu, odgovornom za tisuće i tisuće mrtvih, čak i na području bivše Jugoslavije. Tomaševiću, a kakva je u Europi praksa za doušnike komunističke tajne policije, npr. u Njemačkoj? Kako bi ti prošao u Njemačkoj nakon lustracije? Može li par riječi o tome, Tomaševiću?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije